Kanta-Häme Hämeenlinna

Evolla palaa metsää iltapäivällä sovitusti, kun Metsähallitus toteuttaa ennallistamispolton

Metsää poltetaan lähellä Niemisjärven suosittua virkistyskalastusaluetta.
Metsää poltetaan Evon retkeilyalueella. Sytyttäminen tapahtuu puolen päivän jälkeen ja poltto jatkuu iltaan asti. Arkistokuva Lopelta. Kuva: Kati Laitinen
Metsää poltetaan Evon retkeilyalueella. Sytyttäminen tapahtuu puolen päivän jälkeen ja poltto jatkuu iltaan asti. Arkistokuva metsän ennallistamispoltosta Lopelta. Kuva: Kati Laitinen

Metsähallitus toteuttaa tänään tiistaina Hämeenlinnan Evon retkeilyalueen länsiosassa metsän ennallistamispolton. Sytytys olisi tarkoitus tehdä noin kello 13–14 aikaan.

Metsähallituksen tiedottaja Keijo Kallunki kertoo, että metsää poltetaan Latvajärven koillispuolella lähellä Latvajärventietä noin kolmen hehtaarin alalla.

– Evo on meillä metsähoidollisten polttojen osalta aktiivinen ja tärkeä alue, sillä Evolla on palojatkumoa pitkältä ajalta, Kallunki kertoo.

Kyseinen metsäpalsta on odottanut ennallistamispolttoon soveltuvia olosuhteita jo noin neljän vuoden ajan ja aluetta on etukäteen valmisteltu polttamista varten. Nyt metsän ennallistamispoltto saadaan toteutettua.

Savu voi levitä lähiympäristöön

Tuulen suunnasta riippuen savun hajua voi levitä lähiympäristöön. Melko lähellä paloaluetta sijaitsee muun muassa Niemisjärven suosittu virkistyskalastusalue.

Ennallistamispolton johtaa Metsähallituksen Luontopalvelujen kokenut polttaja Ari Lahtinen ja toimenpiteestä on tehty ilmoitus pelastusviranomaisille.

Ennallistamispolttoa on toteuttamassa Metsähallituksen Metsätalous Oy:n henkilöiden lisäksi pari yrittäjää työntekijöineen ja Evon metsäosuuskunnan väki, yhteensä noin kymmenkunta henkeä.

Tieto poltosta näkyy myös Retkikompassi-fi -soveluksessa

– Laitan retkikompassi-sovellukseen ilmoituksen juuri ennen metsän sytyttämistä, jos vain kentät toimii, Kallunki lupaa.

Retkikompassi.fi on sovellus, jonka käyttävät voivat tehdä ilmoituksia Metsähallitukselle suoraan paikan päältä. Sovelluksen etuna on, että ilmoituksen tarkka sijainti välittyy päivityksen ja ilmoituksen yhteydessä.

Lue myös: Metsähallitus testaa Evolla sosiaalista karttapalvelua, jonka kehittämiseen pääsee osallistumaan (31.10.2019)

– Monta kertaan on ongelma, että kun tulee ilmoituksia tai palautetta, mutta paikan tarkan sijainnin selvittäminen teettää töitä.

Ennallistamispoltto jatkunee myöhään iltaan. HäSa

Lisätty 2.6.2020 kello 12.09 juttun poltettavan alueen pinta-ala.  

Päivän lehti

3.7.2020