Kanta-Häme

Evon Luonnon yrittäjä kyllästyi byrokratiaan: "Päätöksiä kyllä tulee, mutta ne liikkuvat kuin täit tervassa"

Evon Luonnon matkailuyrittäjä Kaj Järvinen ilmoittaa lyövänsä ”hanskat tiskiin” Aulangolla. Hän ei ota hoitoonsa Katajiston aluetta eikä ryhdy remontoimaan sitä.

Evon Luonnolla on valmiit suunnitelmat ja rahoitus Katajiston alueelle. Järvinen on kyllästynyt Hämeenlinnan kaupungin päätöksentekoon ja sen hitauteen.

– Katajiston vanhojen lautamökkien saneeraaminen kaikkien Hämeenlinnan pykälien mukaisesti olisi aivan liian kallista eli kannattamatonta. Etsin jotakin mielekkäämpää.

Kaj Järvinen on toiminut matkailuyrittäjänä Kanta-Hämeessä lähinnä Hämeenlinnan kaupungin alueella vuodesta 2013. Evon Luonnolla on nyt 13 majoituspaikkaa, joiden rakentamiseen ja saneerauksiin yritys on käyttänyt yli 2 miljoonaa euroa. Vuodepaikkoja on 267 kappaletta.

 

– Päätöksiä kyllä tulee, mutta ne ”liikkuvat kuin täit tervassa”.

Järvinen myöntää, että hän ei ole voinut viedä rakennushankkeita eteenpäin täysin pykälien mukaisesti. Hankkeet olisivat muuten edistyneet aivan liian hitaasti, mistä olisi syntynyt tappioita liiketoimintaan.

– Jos olisin esimerkiksi aloittanut saneeraukset aina vasta luvan saatuani, olisin viimeisen 18 kuukauden aikana menettänyt myyntiä vähintään 150 000 euroa. En pystyisi maksamaan palkkoja enkä juoksevia kuluja.

Järvinen mielestä kaupungin rakennusvalvonta on viime aikoina takertunut olemattoman pieniin asioihin, joihin on kaatunut tilojen hyväksyminen. Ulkoportaat ovat muutaman millin liian korkeat. Aitan kuusi laverisänkyä eivät täytä majoitustilojen vaatimuksia. Niiden luvattomasta rakentamisesta on määrätty maksu.

– Hämeenlinnan seudulla on vuokrattavana satoja vapaa-ajan tiloja. Onko niissä kaikissa kulkuyhteydet liikuntarajoitteisille?

Järvinen sanoo, että hänellä on ollut paljon asiakkaina ryhmiä, joihin on kuulunut liikuntarajoitteisia. Kaikkien kanssa aina sovittu järjestelyistä, joilla liikkuminen on taattu.

– En enää jaksa enkä halua tehdä tätä työtä pykälien ehdoilla, jotka estävät järkevän tekemisen. Eivät pykälät kiinnosta asiakkaita.

Rakennusvalvonnan kanssa suurimmat ongelmat ovat Lammilla, josta Järvinen osti pienen maatilan luontomatkailuun. Hidasta ja kankeaa on ollut päätöksenteko myös entisessä Aulangon Heikkilässä, jonka Järvinen on ristinyt Aulangon Rauhaksi.

 

Evon Luonto on vuokrannut kaupungilta kiinteistön. Sopimuksen mukaisesti yritys kunnostaa vanhoja ja rakentaa uusia rakennuksia. Vanhan retkeilymajan tilalle on noussut rantahuvila, mutta toisen rantahuvilan rakentamisesta hän on taistellut vuoden päivät.

– Rakennuspaikan kaavoittaminen rantahuvilalle ei käynyt päinsä. Nyt olen saanut poikkeamisluvan huvilan rakentamiseen.

Asioiden hidas käsittely ei koske vain Hämeenlinnan rakennusvalvontaa. Kaj Järvinen kertoo esittäneensä vuosi sitten kesäkuussa Linnan Kiinteistökehitykselle Aulangon Heikkilän punaisten tupien kunnostamista. Ne ovat Aulangon Rauhan mailla, mutta päätöksenteko oli takkuista, ”kun kesälomatkin piti pitää”.

Keskustelu punaisista tuvista ei johtanut mihinkään. Muiden kiinteistönomistajien kanssa Järvinen on päässyt nopeasti sopimukseen.

– Käytin punaisiin tupiin varatun rahan Lopen Räyskälän Suuren Huvilaan. Sain Lopen kunnalta kahdessa päivässä vastauksen ja sopimus syntyi kahdessa viikossa.

Järvinen kertoo, että jopa kansainvälisten jättiyritysten kanssa asioista voi sopia nopeasti. Hän löysi Lammin Evolta UPM:n vanhan Harjulan tukkikämpän.

– Teimme kahden viikon kuluttua kämpästä 20-vuotisen vuokrasopimuksen ja käytin kunnostukseen lähes 200 000 euroa.

– UPM:n oli pitänyt myydä se hirsi kerrallaan. Nyt molemmat hyötyivät sopimuksesta. Kämppä sai uuden elämän ja Hämeenlinna uusia matkailijoita.

 

Linnan Kehityksen väelle Järvinen antaa tunnustusta ”yrittämisestä”. Hän arvostelee virkamiehiä, jotka vetoavat vain pykäliin ja sanovat palaansa asiaan kesälomien jälkeen.

– Yksittäinen virkamies katsoo useimmiten vain oman kapean tonttinsa perään eikä edes halua ymmärtää, miten se vaikuttaa kokonaisuuteen. HÄSA

Päivän lehti

16.7.2020