Kanta-Häme

Evon vapaluvat kallistuivat

Hämeenlinna. Metsähallitus nosti vuoden alusta useiden vapalupien hintoja. Hinnat nousivat vapa-alueilla, jolla istutetaan pyyntikokoista kalaa, lähinnä kirjolohta.

Vapaluvan hinta nousi kaiken kaikkiaan 19 vapa-alueella. Hinnat nousivat 20 prosenttia.

Kanta-Hämeessä hinnanmuutos koskee Niemisjärvien vapa-aluetta. 2 ja 3 tunnin lupa maksaa nyt 12 euroa, vuorokauden 18 euroa ja viikon 90 euroa.

Hintojen korotus johtuu Metsähallituksen mukaan pyyntikokoisten kalojen istutusten kallistumisesta.

Metsähallituksen erikoisasiantuntija Pasi Korhonen kertoo, että hinnat selittyvät kotimaisen kirjolohen kysynnällä. Chileläisten istutuskalojen taudit nostavat Norjan lohen kysyntää muualla maailmassa, joten nyt kotimaisen kalan kysyntä kasvaa.

Metsähallitus ostaa istutuskalat yksityisiltä kalanviljelijöiltä avoimessa tarjouskilpailussa. Istutusten ostamiseen voi käyttää vain kalastusluvista saatavia tuloja.

Hintoja ei koroteta alueilla, joilla kalastus perustuu luonnonkaloihin tai poikasistutuksiin. HÄSA-STT

Uusi Veikkaus on aloittanut toimintansa

Helsinki. Suomen kolme rahapeliyhtiötä ovat yhdistyneet vuodenvaihteessa. Uuden Veikkaus-yhtiön muodostavat Veikkaus, Raha-automaattiyhdistys RAY sekä Fintoto.

Uusi yhtiö on kokonaan valtion omistama ja jatkaa pelituottojen jakoa yleishyödyllisiin tarkoituksiin. Rahapelien pelaamiseen yhdistyminen ei suoraan vaikuta.

Pelituotot jaetaan niin, että urheilu, kulttuuri, tiede ja nuorisotyö saavat 53 prosenttia, terveyden ja sosiaalisen hyvinvoinnin edistämiseen ohjataan 43 prosenttia ja hevoskasvatuksen ja hevosurheilun edistäminen neljä prosenttia. Yhteensä avustuksia jaetaan lähes miljardi euroa vuodessa.

Sisäministeriön mukaan peliyhtiöt yhdistämällä voidaan parhaiten varjella suomalaista rahapelien yksinoikeusjärjestelmää. Kolmen erillisen rahapeliyhtiön säilyttäminen voitaisiin tulkita yhtiöiden väliseksi kilpailutilanteeksi, joka ei ole EU:n sisämarkkinoilla toimivassa yksinoikeusjärjestelmässä sallittu.

Odotus on, että uusi rahapeliyhtiö voi kehittää ongelmapelaajien auttamiseksi nykyistä tehokkaampia työkaluja pelaamisen hallintaan. STT

Oikaisu

Uutisanalyysissä Yhdysvaltojen ja Venäjän suhteista (HäSa 31.12. sivu A16) väitettiin Vladimir Putinin istuneen Sotshin olympiakatsomossa helmikuussa 2012. Kisat pidettiin helmikuussa 2014, jolloin myös Ukrainan sota alkoi.

Päivän lehti

22.9.2020

Fingerpori

comic