fbpx
Kanta-Häme

Ex-urheilijan sielussa kytee uteliaisuus

Pikajuoksu oli vähällä viedä hengen Manuela Boscolta. Silti hän sanoo, että se oli parhaimmillaan parasta, mitä hänen elämässään on ollut.

– Vaikka harjoittelu oli tuskaista työtä ja joskus aika puuduttavaakin, se oli hauskaa. Flow-tilassa tekeminen on kevyttä ja pidäkkeetöntä, hän sanoo.

Samanlaiseen keskittyneeseen luovuuden tilaan Bosco pääsee nykyään näyttelijänä ja kirjailijana.

– Tekemisen muodolla ei ole merkitystä, se voi olla kirjoittamista, näyttelemistä tai vaikka marjanpoimintaa, hän sanoo. Pääasia on läsnäolo ja syvä kiinnostus siihen, mitä tekee.

Olympiatason aitajuoksijana tunnetuksi tullut Manuela Bosco on kirjoittanut urheilukokemuksistaan kirjan Ylitys (Teos).

Omaelämäkerrallisessa muistelmateoksessaan hän kertoo avoimesti mm. urheilu-uransa aikaisista syömishäiriöistä sekä uran loppuvaiheilla tekemästään itsemurhayrityksestä.

Torstaina hän osallistui Riihimäen taidemuseossa keskustelutilaisuuteen Tämäkö hauskaa? Vs. intendentti Soile Haapalan johdattelemassa keskustelussa pohdittiin mm. mitä hauskuus on huippu-urheilijan, näyttelijän tai kuvataiteilijan näkökulmasta ja mikä ajaa ihmistä eteenpäin elämässä.

Sydämellä …näkee totuuden

Savolais-sisilialaisen perheen kasvatti Manuela Bosco (s. 1982) voitti useita suomenmestaruuksia aitajuoksussa ja edusti Suomea mm. Sydneyn olympialaisissa 2000 sekä Münchenin EM-kisoissa 2002.

Motivaatio urheiluun kuitenkin sammui ja Bosco jätti huippu-urheilun jo 24-vuotiaana. Hän opiskeli Jyväskylässä taidekasvatusta ja näyttelijäntyötä Roomassa.

Näyttelijän lopputyössään hän tutki luovuuden mielentilaa, jossa näyttelijä, taiteilija tai huippu-urheilija on vapautunut peloistaan ja jossa tekeminen on – hauskaa.

– Tarvitaan innostus ja palo asiaan, jota tekee, hän sanoo.

Bosco uskoo, että flow’n takana on aina jotain syvempää kuin se nimenomainen työ, jota on tekemässä.

– Etsin tavallaan jotakin sen tekemisen takaa. Se on syvällä sielussa oleva uteliaisuus ja halu päästä syvälle itsessään, hän sanoo.

Urheilijalla uteliaisuus paljastaa itsetuntemusta, joita liikkeen, fyysisyyden ja taidon yhdistyminen tuo. Kirjoittajana ja näyttelijänä Manuela Bosco sanoo ajavansa takaa elämän mielekkyyttä ja arvoja.

– Sanon, että etsin totuutta. Että näkisin sydämellä mikä on totta ja mikä vain luuloa tai ympäristön luomaa painetta, hän muotoilee.

Rehellisyydestä …kiitosta

Manuela Bosco on hiukan yllättynyt kohusta, jonka hänen kirjansa – ja etenkin sen henkilökohtaiset, kipeät paljastukset – ovat herättäneet.

Kirjasta piti alun perin tulla fiktiivinen tarina, jossa huippu-urheilija pui suhdettaan kuuluisaan valmentaja-isäänsä. Bosco on tyytyväinen, että hän luopui fiktiivisyydestä ja kirjoitti avoimen muistelmateoksen.

– Olen saanut lukijoilta yhteydenottoja ja kiitoksia siitä, että olen kirjoittanut suoraan.

Monet ovat kertoneet tunnistaneensa itsensä teoksesta, vaikka jokaisella on omanlaisensa tarina.

– Tuntuu, etten ole kirjoittanut turhaan, hän sanoo.

Nykyään Manuela Bosco työskentelee freelance-näyttelijänä ja kirjailijana. Lisäksi hänellä on oma holistiseen hyvinvointiin erikoistunut yritys. Tänä keväänä Bosco valmistuu lisäksi enkelihoitajaksi, joka auttaa asiakkaita rentoutumaan ja löytämään yhteyden enkeleihin ja valo-olentoihin. (HäSa)

Menot