Kanta-Häme

F-sana ei ole enää kielletty

Hämeenlinna ei tyrmää Hämeen ammattikorkeakoulun fuusioitumista Fuas-liittoutuman muiden ammattikorkeakoulujen kanssa.

Hämeenlinnan kaupunginhallitus antoi maanantaina lausunnon, jonka mukaan Hamk ja Lahden ammattikorkeakoulu sekä Espoossa ja Vantaalla pääpaikkaansa pitävä Laurea voivat selvittää yhdistymisen mahdollisuutta.

– Selvitystyössä on mukana kaikki yhteistyövaihtoehdot eli myös yhdistyminen. Mutta tässä vaiheessa ei ole tarkoitus sitoutua mihinkään muuhun kuin vain selvitystyön tekoon, sanoo apulaiskaupunginjohtaja Juha Isosuo.

Aiemmin linjauksena on ollut, että kaikki kolme ammattikorkeakoulua säilyvät itsenäisinä, vaikka tekevätkin yhteistyötä. Myös esimerkiksi Lahti on nyt myöntyväinen selvityksen tekoon.

Kiinteistöt ehkä erillään

– Aiemmin Lahti on ollut täysin kielteinen jopa asian selvittämiseen. Nyt haemme kaikkien kolmen ammattikorkeakoulun omistajatahoilta valtuutusta selvitystyöhön, sanoo Hamkin pääjohtaja Veijo Hintsanen.

Hän kertoo, että tarkoitus on tutkia muitakin malleja kuin fuusioitumista.

– Yksi vaihtoehto voisi olla sellainen, että ammattikorkeakoulujen toiminnan järjestää yhteinen omistaja, mutta oppilaitosten kiinteistöjen omistus pidetään siitä erillään, Hintsanen sanoo.

Hämeenlinnan kaupunginhallituksen puheenjohtajan Tapio Vekan (kok.) mukaan selvitystyön tekeminen on tarkoituksenmukaista, jotta vahvan ammattikorkeakoulun säilyminen Fuas-alueella ja Hämeenlinnassa voidaan turvata.

Ministeriö patistaa selvitystyöhön

Selvityksen tekoa on esittänyt opetus- ja kulttuuriministeriö, joka on varannut tähän tarkoitukseen myös hankerahaa. Juha Isosuon mukaan selvitystyö voidaan käynnistää heti, jos omistajakunnat ovat siihen suostuvaisia.

Hamkin yhtymähallitus suhtautuu myönteisesti selvityksen tekoon ja pyytää kaikilta jäsenkunniltaan lausunnon tammikuun puoliväliin mennessä. (HäSa)

Mainos