Kanta-Häme

Facebook hylkää nettikirppisten ilmoituksia urakalla – Rintapumppua ei saa myytyä, mutta nuuskaa löytää helposti

Myyjät tuskailevat ilmoitusten sääntöjen kanssa, kun samaan aikaan myynnissä on esimerkiksi nuuskaa ja laittomia tuotteita.
Facebookissa on pelkästään suomeksi tuhansia kirpputoreja. Kuva: Kuvakaappaus Facebookista
Facebookissa on pelkästään suomeksi tuhansia kirpputoreja. Kuva: Kuvakaappaus Facebookista

Facebookin suomalaisissa kirppis- ja myyntiryhmissä on alettu hylätä yhä enemmän ilmoituksia. Hylkäyksistä ovat yhtä hämillään niin myyjät kuin myyntiryhmien ylläpitäjätkin.

Ylläpitäjien sijaan hylkäykset tekee Facebook, eikä se ole kertonut ryhmien ylläpitäjille tarkemmin hylkäysten syytä. Ylläpito ei saa myöskään tietoa siitä kuinka moni ilmoitus on hylättynä, elleivät myyjät siitä itse ilmoita.

Myyjille hylkäyksen syyksi ilmoitetaan yleensä yhteisönormien tai kauppakäytäntöjen rikkominen. Tarkempi syy jää usein kuitenkin arvailujen varaan, eikä aina selviä edes ohjeita läpilukemalla.

Helpous viehättää

Facebook-kirppikset ovat nousseet Suomessa nopeasti suosituiksi kauppapaikoiksi perinteisten kirpputorien rinnalle.

Esimerkiksi Helsingissä pelkästään yhdessä kaupunginosassa toimivissa myyntiryhmissä on usein tuhansia jäseniä, ja isoimmilla valtakunnallisilla kirpputoreilla jäsenmäärät liikkuvat jo kymmenissä tuhansissa. Muun muassa Arabia-kirppiksellä ja Marimekko-kirppiksellä jäseniä on kummallakin liki 70  000.

Osa Facebook-kirppisten viehätystä on kaupankäynnin aloittamisen helppous.

Ilmoituksen teko ei maksa mitään, eikä myyjän tarvitse nähdä vaivaa viedäkseen tavaroita minnekään myyntiä varten, kun ilmoituksen voi luoda rauhassa kotona.

Kaupat sovitaan viestittelemällä ja hoidetaan loppuun joko tavarat postittamalla tai näkemällä kasvokkain.

Marketplace toi ongelmat

Aiemmin kiusana olivat lähinnä huijarit tai ohareita tekevät kauppakumppanit. Viime aikoina kuitenkin ongelmaksi on muodostunut se, saako ilmoitustaan ylipäätään julki.

Vuosaari Kierrättää -ryhmän ylläpitäjän Satu Kuosmasen mukaan ongelmat alkoivat sen jälkeen, kun Facebookin oma myyntipaikka Marketplace aloitti toimintansa.

–  Marketplacen tulon jälkeen kaikki on muuttunut hankalaksi. Outoja juttuja hylätään ja samalla Marketplacessa on myynnissä Suomen laissa kiellettyjä tuotteita, Kuosmanen ihmettelee.

Tuotemerkkiä ei voi mainita

Ylläpitäjien ja myyjien käymissä keskusteluissa esiin on noussut, että usein hylkäämiseen saattaa johtaa myynti-ilmoituksessa mainittu tuotteen merkki. Hylkäysten on arveltu johtuvan tuoteväärennösepäilyistä.

Tismalleen saman tuotteen sisältävä ilmoitus saattaa kuitenkin mennä läpi, kun merkkiä ei mainita tai ilmoitukseen kirjoitetaan esimerkiksi ”A*didas”.

– Myös tietyt sanat saattavat johtaa hylkäyksiin, kuten esimerkiksi koira, kissa. Joskus myös koira-emojin käyttö on aiheuttanut hylkäyksen. Tässä on varmaan taustalla eläinten myynnin epäily, Kuosmanen kertoo.

Ratsastushousut hylättiin

Ylläpitäjä Veera Panulan mukaan hevostarvikkeiden kirpputorilla eläinsanasto tai kuvat eivät kuitenkaan ole hylkäyksiä aiheuttaneet.

–  Meillä on sen verran tarkka malli ilmoituksiin, ettei näitä ole tullut tai ainakaan käyttäjät eivät ole näitä meille ilmoittaneet.

Omalle kohdalle hylkäys on kuitenkin kertaalleen osunut.

–  Yritin myydä ruskeita ratsastushousuja, jotka olin kuvannut edestä ja takaa. Oletan, että joku Facebookin automaattitunnistus on sitten luullut, että kuvassa on ihmisen takalisto.

Rintapumppua ei voi myydä, nuuskaa löytää helposti

Facebookin kauppakäytännöt kieltävät ilmoitukset, joissa on “ylenpalttisen seksuaalisia asentoja”.

Seksuaalinen sisältö on tuonut yllättäen ongelmia myös lastentarvikekirppiksillä. Rintapumppua kauppaavat myyjät ovat yrittäneet saada myynti-ilmoitustaan tuloksetta julki useita kertoja, kunnes ovat tajunneet poistaa ilmoituksesta sanan rinta.

Asia vaikuttaa naurettavalta, kun samaan aikaan Facebookista löytyy myynnistä myös täysin lainvastaisia tuotteita.

–  Nuuskaa kyllä myydään monessa ryhmässä, aika mielenkiintoista! Ja pornoa myös, olen niitä ilmiantanut, kun vastaan tulee. Ei ole mitään vaikutusta ja näin ovat muutkin ylläpitäjät maininneet, kertoo Itä-Helsinki kierrättää ryhmän ylläpitäjä Marja-Leena Kokko.

Facebook kommentoi nihkeästi

STT:n tavoittama Facebookin edustaja kertoi yhteisöpalvelun kiristäneen keväällä ryhmien sekä mainostajien valvontaa EU-vaalien ja muiden kansallisten vaalien takia.

Kiristyksillä on tarkoitus estää yritykset vaikuttaa vaaleihin Facebookissa sekä tehdä mainonnasta ja tiettyjä aiheita koskevista ilmoituksista läpinäkyvämpiä.

Hän ei kuitenkaan osannut arvioida, johtuvatko hylkäykset nimenomaan tästä tai arvioida hylkäysten syytä yhtään sen tarkemmin. Facebook ei enää vastannut jatkotiedusteluihin asiasta.

Facebookin mukaan ryhmien ja ilmoitusten valvonta suoritetaan osaksi automaattisesti ja osaksi käyttäjien ilmoitusten perusteella. Myyjä voi lähettää Facebookille automaattivalituksen, jos katsoo ilmoituksensa tulleen syyttä hylätyksi. STT

Mainos