Kanta-Häme

Facebook-vetoomus aiheutti ruuhkan kantasolurekisteriin

Viime päivinä SPR:n ylläpitämä kantasolurekisteri on saanut valtavan määrän näkyvyyttä, kenties enemmän kuin yli 20-vuotisella taipaleellaan tähän saakka. Kiinnostuksen rekisteröitymiseen synnytti tamperelaisen 2-vuotiaan leukemiapotilaan Aaronin kummisedän alulle laittama Facebook-vetoomus.

Pikku-Aaronilla on mahdollisuus parantua, jos sopiva kantasolujen luovuttaja löytyy.

– Marraskuuhun mennessä meillä oli tänä vuonna 3000 uutta rekisteriin liittynyttä. Nyt tuli viidessä päivässä 2500 lisää! iloitsee Kantasolurekisterin osastonjohtaja Anne Arvola.

Hänen mukaansa ryntäys aiheutti positiivisen ongelman.

– Meiltä loppui sylkinäytetestit, eikä loma-aikaan ole saatavilla työvoimaakaan pakkaamaan ja lähettämään niitä. Kyse on manuaalisesta työstä, Arvola huomauttaa.

Vaikka Aaronille ei uusista rekisteriin ilmoittautujista apua löytyisikään, buumi saattaa pelastaa monta muuta henkeä.

Kuin neulan etsimistä heinäsuovasta

Arvola on kuitenkin jo tilannut lisää testipaketteja ja haalinut kaikki mahdolliset kädet avukseen purkamaan sumaa. Hän pyytää innokkailta ilmoittautujilta kärsivällisyyttä

– Uskon, että tämä saataisiin kuukaudessa purettua. Haluan myös painottaa, että sillä ei ole merkitystä, kuinka nopeasti saamme ihmiset rekisteriin. Kyse on pitkistä prosesseista, kun sopivaa luovuttajaa haetaan.

Veren kantasolujen siirtoa käytetään hoitona syöpäsairauksissa. Kantasolusiirteellä pyritään korvaamaan syöpäpotilaan pahanlaatuiset solut terveillä kantasoluilla, ja usein hoitomuoto on syöpäpotilaan viimeinen toivo parantua sen jälkeen, kun kaikki muut keinot on käytetty.

Syöpäsairaalle siirrettävien kantasolujen täytyy olla kudostyypiltään sopivia. Sylkinäytetesteillä kerätään perustiedot, ja jos kudostyyppi on sopiva, luovuttajaksi rekisteröitynyt kutsutaan tarkempiin tutkimuksiin.

– Oikean sopivuuden löytäminen on monimutkaista, välillä kuin neulan etsimistä heinäsuovasta, Arvola huomauttaa.

Suomen kantasolurekisterissä on noin 25 000 ilmoittautunutta luovuttajaa, mutta vain 500 on tähän mennessä luovuttanut.

– Useimmat luovuttajiksi rekisteröityneet kuulevat meistä vasta sitten, jos tarve juuri hänen kudostyypilleen tulee.

4000 uutta tarvitaan joka vuosi

SPR:llä on jatkuva tarve uusille rekisteröityjille, sillä vanhemmasta päästä poistuu potentiaalisia luovuttajia koko ajan. Rekisteriin haetaan 18–40-vuotiaita perusterveitä henkilöitä.

– Tavoitteena on saada 4000 uutta ilmoittautumista joka vuosi, Arvola kertoo.

Kantasolurekisterissä ollaankin todella kiitollisia pikku-Aaronin kummisedälle Iikku Riepposelle, kuten muillekin hyvän asian puolesta kampanjoineille tahoille.

– Meidän ei tarvitse itse laittaa siihen voimavaroja, kun ihmiset tekevät kampanjat puolestamme, Anne Arvola iloitsee.

Päästäkseen rekisteriin täytyy tehdä soveltuvuustesti osoitteessa www.sovinkoluovuttajaksi.fi ja sen jälkeen täyttää liittymislomake osoitteessa www.soluistaelämää.fi. (HäSa)