Kanta-Häme

Facebookin kirpputoriryhmät ovat nousseet suureen suosioon

Hauhon Facebook-kirpputoriryhmä sai alkunsa pian sen jälkeen, kun kirkonkylällä toiminut kirpputorimyymälä sulki ovensa. Ryhmään liittyi muutamassa päivässä yli 250 jäsentä.

– Ryhmän syntyminen kertoo selkeästi tarpeesta. Kirpputoreja on paljon, mutta nykyisin niissä saattaa olla usein epäkuranttia rihkamaa myynnissä. Alueellinen Facebook-kirppis on hyvä keino myydä ja ostaa tarpeellista tavaraa ja hinnatkin ovat niissä maltillisemmat, kertoo ryhmän perustanut hauholainen Pasi Mäkelä.

– Rahaa tärkeämpää tuntuu olevan tavaran kierrättäminen ja hyvä mieli siitä, että tarpeettomat tavarat menevät eteenpäin.

Paikallisuus on yksi ryhmän tärkeimmistä säännöistä. Myytävän tuotteen tulee sijaita Hauhon alueella, jotta tavara vaihtaa omistajaa vaivattomasti.

– Toivotaan, että myös Hauhon kesäasukkaat innostuvat ryhmään mukaan. Kenties järjestämme ryhmän oman peräluukkukirppiksen ensi kesänä Hauhon kesätoritapahtuman yhteydessä.

Paikalliset kirpputoriryhmät heijastelevat Mäkelän mielestä yhteisöllisyyttä ja oman kotiseudun arvostusta.

– Ihmiset ovat toki myös kiinnostuneita siitä, mitä naapurit myyvät, Mäkelä nauraa.

– Hauho on perinteinen maalaispitäjä, joten voisin kuvitella fb-ryhmän toimivaksi kauppapaikaksi myös vaikka isommillekin maatalouskoneille tai rakennustarvikkeille.

Pari vuotta sitten vaimonsa Paula Vaimareen vanhaan kotipitäjään muuttanut Mäkelä remontoi parhaillaan perheen 1950-luvulla rakennettua omakotitaloa.

– Remonttia tehdään kierrätyshengessä. Suurin osa rakennusmateriaaleista on löytynyt Facebookin kirpputoreilta tai Tori.fi –palvelun kautta. Se on ollut myös lompakolle ystävällisempi vaihtoehto.

– Myös vanhan talon henkeen sopivia sisustus- ja huonekaluhankintoja on tehty paljon nettikirpputoreilta, vintage-ihmiseksi tunnustautuva Paula Vaimare kertoo.

Suosituimpia myyntituotteita ovat lasten kausivaatteet ja urheilutarvikkeet. Mäkelä kertoo tällä hetkellä kysyntää olevan erityisesti suksille ja luistimille.

Samaa sanoo myös Kanta-Hämeen suurimman kirpputoriryhmän ylläpitäjä Maarit Rajala.

– Vaatteet, sisustustarvikkeet ja huonekalut liikkuvat hyvin. Myös sesonkituotteet ovat kysyttyjä. Nyt joulun lähestyessä joulukoristeet tekevät nopeasti kauppansa.

Kirpputorit ovat aina olleet Rajalalle rakas harrastus.

– Teen ylläpitotyötä ihan mielelläni, vaikka se viekin suuren osan vapaa-ajasta. En ole laskenut tunteja, Rajala naurahtaa.

Kanta-Häme Ostetaan ja Myydään -sivustolla on yli 18 000 jäsentä.

– Ylläpitäjän tehtävänä on valvoa, että kaupat sujuvat sääntöjen mukaan ja puuttua tarvittaessa yksittäisiin riitatilanteisiin.

Suuresta jäsenmäärästä huolimatta Rajala kertoo kaupanteon ryhmässä sujuvan pääsääntöisesti mallikkaasti.

– Fb-kirpputorien suosio on kasvanut hurjasti muutaman vuoden aikana, ja nykyisin ihmisillä on nettietiketti tosi hyvin hallussa. Harvoin joudun puuttumaan kaupankäyntiin. Kun tutustuu ryhmän sääntöihin ja käyttäytyy kohteliaasti muita kohtaan, pääsee kaupanteossa jo pitkälle. HÄSA

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic