Kanta-Häme

Facebookin vanhojen kaupunkikuvien ryhmässä eletään historiaa yhdessä

– Kotiseuturakkaus ja yhteisöllisyys, se on se juttu, sanoo hämeenlinnalainen Kaarina Suvisuo.

Hän toimii kolmatta vuotta aktiivisesti Facebook-ryhmässä Kuvia menneiden vuosikymmenten Hämeenlinnasta, joka sai tänä vuonna Hämeenlinna-Seuran kotiseututeko-kunniamaininnan. Tunnustusta perusteltiin ”uusyhteisöllisyydellä”.

Omat Kaupunki vanhoissa kuvissa -ryhmänsä on esimerkiksi isoilla kaupungeilla, kuten Helsingillä ja Tampereella, mutta myös pienillä, kuten Nokialla, Jämsällä, Kuhmoisilla ja Ylöjärvellä.

Jäsenmäärä vaihtelee muutamasta kymmenestä Tampereen-ryhmän 23 000:een.

Kuvia menneiden vuosien Hämeenlinnasta -ryhmä kasvaa kaiken aikaa. Hämeenlinnalainen Olli Leino perusti sen vuonna 2015, ja hän ja hänen poikansa Patrik Leino ovat alusta asti toimineet ylläpitäjinä ja moderaattoreina.

– Kaikki lähti siitä, että mietimme tiettyä vanhaa rakennusta ja etsimme siitä kuvia. Ajatus Facebook-ryhmästä tuli sitä kautta. Ryhmä paisui sitten todella nopeasti, Patrik Leino kertoo.

Enää hän ei muista, mikä rakennus toimi kimmokkeena. Keskusta-alueen talo se kuitenkin oli.

Kun Kaarina Suvisuo liittyi mukaan elokuussa 2015, jäseniä oli noin 3 500. Kotiseututekotunnustuksen aikaan ryhmän koko oli 8 500 jäsentä, ja tällä viikolla määrä on noussut jo noin 9 000:een.

Mikä vanhoissa kuvissa kiinnostaa? Yksi vastaus on nostalgia.

Vaikka ryhmän ikähaarukka on laaja, enemmistö jäsenistä on Suvisuon mukaan ”varttuneita”.

– Punaisena lankana on yhdessä muisteleminen. Kaupunki on nyt aivan erilainen kuin esimerkiksi minun nuoruudessani. Keskusta oli elävä, ei ollut tyhjiä liiketiloja. Nuoriso ajoi autoilla ympyrää: kundit ajoivat ja likat seisoivat seinustoilla. Sieltä on moni rakkaustarina alkanut, hän kuvailee.

Hänen mukaansa julkaisuista välittyy yhteishenki. Tykkäyksiä satelee.

Nuoremmille ryhmä edustaa juuriin tutustumista. Esimerkiksi Patrik Leinoa kiinnostaa, miltä synnyin- ja asuinkaupunki on näyttänyt aikaisemmin.

Kaikki kuvat eivät esitä vanhaa Hämeenlinnaa, vaan ryhmään päätyy myös tuoreita kuvia ja puheenaiheita. Kaikkia tämä ei miellytä, mutta Leinon mukaan muutkin puheenaiheet ovat periaatteessa sallittuja.

– Nykypäivän kuvia, vanhoja kuvia, muistoja… Kunhan ne liittyvät Hämeenlinnaan. Näin isossa ryhmässä keskustelu rönsyilee aina vähän.

Leinon mukaan Facebookin tilastot kertovat, että jäsenistä aktiivisia on lähes 8 000. Viime kuukauden aikana julkaisuja on tehty 223, ja kommentteja kirjoitettu 3 100. Reaktioita eli esimerkiksi tykkäyksiä on kertynyt 30 000.

– Tämä on mieletön tietopankki, Kaarina Suvisuo sanoo.

Ryhmän suuresta koosta huolimatta ongelmia on ollut vähän, vakuuttavat sekä Patrik Leino että Kaarina Suvisuo.

Leinot pitävät ryhmää silmällä joka päivä. Facebook-ilmoitukset tulevat Patrik Leinon puhelimeen, joten hän näkee mahdolliset ilmiannot nopeasti. Niitä tulee hänen mukaansa niukasti.

– Tämä on aika siisti ryhmä.

Suvisuon mukaan ryhmä ojentaa rettelöitsijöitä nopeasti, ja jos vaikkapa ilkeily ei lopu, jäsen saatetaan hyllyttää joksikin aikaa.

– Se on vähäistä. Olemme aikuisia, fiksuja ihmisiä, jotka rakastavat Hämeenlinnaa, hän toteaa.

Perussääntöihin kuuluu se, ettei ryhmässä mainosteta, jaella kuvia omasta naamasta eikä mennä henkilökohtaisuuksiin. Jäseneksi ei pääse automaattisesti, vaan ylläpitäjät hyväksyvät tarjokkaat.

Jäsenet jakavat ryhmässä kuvia esimerkiksi omista kotialbumeistaan. Suvisuon mukaan myös arkistojen kuvia saatetaan käyttää.

Patrik Leinon mukaan ryhmässä ei ole puhuttu julkaisuoikeuksista. Lähinnä kriteereinä ovat olleet ”hyvän maun rajat”.

– Ongelmia ei ole tullut, hän sanoo.

Viestintä- ja markkinointialalla uran tehnyt Kaarina Suvisuo järjesti viime kesänä ryhmäläisille tapaamisen Hämeenlinnan torilla. 22. heinäkuuta siellä kokoontui parisataa ihmistä. Osa tuli ulkomailta asti.

– Kuten Vexi Salmikin on sanonut, voit lähteä Hämeenlinnasta, mutta Hämeenlinna ei lähde sinusta, Suvisuo nauraa.

– Tapasimme ja keskustelimme. Osa tunsi toisensa jo entuudestaan, joskin edellisestä tapaamisesta saattoi olla pitkä aika.

Suvisuolle itselleen ryhmä on vaikeina aikoina ollut jopa henkireikä. Sekä hän että Leino nauttivat etenkin ryhmässä jaetuista tarinoista.

– Muistellaan esimerkiksi Hämeenkaarta, yleistä saunaa ja sitä, miten kapakoihin saattoi olla kymmenmetriset jonot, Suvisuo kertoo. HÄSA

Päivän lehti

24.10.2020

Fingerpori

comic