Kanta-Häme

Fanivaellus kiskoo sohvaperunat maailmalle

Televisioruudussa lady Mary astelee viktoriaanisen linnan portaita alas iltapuvussaan. On illallisaika. Palvelusväki ahertaa kellarikerroksessa, jotta kaikki olisi viimeisen päälle, kun perhe istuu illallispöytään.

Downton Abbey -televisiosarjan kuvauspaikassa Highclere Castlessa on sama sutina, mutta sen aiheuttavat turistit. Teehuoneet ovat täynnä pulisevia turisteja ja tasainen jono etenee huoneesta toiseen katsomaan, millainen linna oikeasti on.

Nyt eletään televisiosarjoja ja elokuvia todeksi matkustamalla kuvauspaikoille.

Emmerdale-sarjaa vuosia suomentanut Kaarina Suvanto on televisiomatkailun pioneereja Suomessa. Hän on tehnyt vuodesta 1998 lähtien matkoja Yorkshireen Englantiin.

Suvanto sanoo, että kuvauspaikoilla käyminen ei ole kulissien katselua.

– Kun näkee kuvauspaikat, saa lisäarvoa sarjan seuraamiseen televisiosta. Silloin on nähnyt enemmän kuin ruudussa ja voi ajatella, että tuolla minäkin olen ollut, Suvanto kertoo.

– Näkee kulman taakse tai takapihalle.

Ihmisten reaktiot ovat yleensä ihastuneita. Suvanto on todistanut, että monesta fanista todellisuus on hienompaa kuin televisiossa nähty kuva. Ainoastaan talot saattavat näyttää pienemmältä, koska usein rakennuksia kuvataan laajakulmalla.

Kaarina Suvanto piti matkojen järjestämisessä parin vuoden tauon. Nyt kesäkuussa hän lähtee taas Forssan matkatoimiston kanssa Emmerdalen maisemiin. Kesän aikana hän tekee kolme matkaa.

– Suosio on ollut kova.

Televisiosarjojen perässä matkailu alkoi todennäköisesti Englannista Kaiken karvaiset ystävämme -sarjasta 1970-luvulla. Sikäläiset turistiyrittäjät huomasivat sarjan vetovoiman ja alkoivat houkutella kuvauspaikoille turisteja. Perässä tuli pian monet muutkin televisiosarjat, kuten Emmerdale, joka on kuvattu samoissa Yorkshiren maisemissa.

Valtaisan suosion kuvauspaikoille sai aikoinaan Harry Potter -elokuvat. Perässä tuli Taru Sormusten herra -trilogia.

Parhaillaan mainostetaan ja kirjoitetaan kovasti muun muassa Game on Thrones -sarjan kuvauspaikoista Kroatiassa, Islannissa ja Pohjois-Irlannissa.

Paikoilta voi bongata televisiosta tuttuja maisemia ja rakennuksia.

Suvanto kertoo kuvauspaikkamatkailun muuttuneen vuosien saatossa. Esimerkiksi turistit pääsivät seuraamaan Emmerdalen oikeita kuvauksia ja näkemään näyttelijöitä.

– Se oli kuitenkin pakko lopettaa, sillä turistiryhmät häiritsivät niin paljon itse sarjan kuvauksia.

Vuonna 1997 tuotannolle rakennettiinkin oma suljettu kylä, jonne turisteilla ei ole asiaa.

Kaarina Suvanto myöntää, että kuvausten katsomisesta sai vielä enemmän lisäarvoa kuin pelkistä maisemista ja rakennuksista. Vaikka varsinaiseen kuvauskylään ei nykyään pääse, Suvanto sanoo, että aina on mahdollista bongata näyttelijöitä muun muassa kaduilta, sillä suuri osa näyttelijöistä asuu alueella.

Suvannon innostus lähti aikoinaan Sydämen asialla -kuvauspaikoilla käymisestä. Sen jälkeen erityisesti Yorkshire on tullut tutuksi.

Itse asiassa Downton Abbey -sarjakin sijoittuu Yorkshireen, vaikka itse linna on aivan toisaalla Etelä-Englannissa.

Hämeenlinnalainen Taija Tuominen on kokenut lukuisat elokuvat ja televisiosarjat todeksi käymällä niiden kuvauspaikoilla.

– Faktan ja fiktion suhde kiinnostaa minua.

Tuominen vertaakin kuvauspaikoilla käymistä pyhiinvaelluksiin. Se on fanivaellusta, jossa yleensä viihtyy, oppii tai kokee jotakin terapeuttista.

Matkailu elokuvien ja televisiosarjojen perässä on Tuomisenkin mielestä hurjassa nousussa. Hän pitää vain hyvänä, että elokuvan tekijät osaavat nykyään tuotteistaa elokuvia. Tuominen ennustaa ilmiön tulevan kirjallisuuteenkin.

Tuominen on kulkenut erityisesti suosikkiohjaaja Wong Kar-wain jalanjäljissä Hong Kongissa. Ne ovat olleet todella visuaalisia kokemuksia. Esimerkiksi elokuvia on kuvattu jättimäisessä, romahtamaisillaan olevassa talossa, jossa on hotelleja ja kauppoja.

Tuominen on käynyt muun muassa ihailemassa Gibraltarilla James Bond -elokuvien maisemia, asunut Tangerissa Suojaava taivas -elokuvan ränsistyneessä vanhassa hotellissa ja tutkinut ja Atlantic cityssä Broadwalk Empire -sarjan paikkoja. Lounais-Latviassa Tuominen ihastui Cinevilla-kylään, joka on keskelle metsiä rakennettu elokuvakylä, jonka tunnelma on kuin sata vuotta sitten Riiassa.

Vuosi sitten Tuominen lähti lempi tv-sarjansa Alaska State Troopers, tosi tv-sarja Alaskan poliiseista, perässä Alaskaan.

– Anchoragessa menin oitis State Troopers museoon, ja kerroin oitis henkilökunnalle, että olen fani Suomesta. He innostuivat valtavasti ja pakkasivat minulle lahjaksi kassillisen kaikenlaisia State Troopers tuotteita.

– Näkeminen tekee kaiken suuremmaksi ja todellisemmaksi. Samalla se tyydyttää myös uteliaisuuttani.

Elokuvien perässä matkustamiseen tulee myös himo.

– Intohimon vallassa on hyvä elää. (HäSa)

Mainos