Kanta-Häme

Fantasia pesee kasvonsa

Hämeenlinnan torilla viidettä kertaa järjestettävä Sibelius-fantasia on tänä syksynä hiukan erilainen kuin aiemmin.

Suihkulähteen kannella nähdään nytkin tanssi-esitys, mutta ”joutsenena” tanssii hämeenlinnalaislähtöinen Silja Ahonen, joka on voimistelun moninkertainen SM-mitalisti.

Hän seuraa tehtävässä niinikään hämeenlinnalaislähtöistä balettitanssijaa Linda Haakanaa, joka oli mukana lähes kaikissa aiemmissa Fantasioissa.

– Monenlaisissa paikoissa olen esiintynyt, mutta tämä on yksi erikoisimmista, Ahonen kertoo.

Naisen näkökulmaa …rakkauslauluihin

Uutta näkökulmaa Fantasiaan tuo myös ohjaaja Juulia Tapola, joka lupaa tehdä tanssia, Jean Sibeliuksen musiikkia ja valoshowta yhdistelevästä spektaakkelista juonellisen tarinan.

– Olen oopperaohjaaja, joten taipumukseni on nähdä kaikki tarinana, hän sanoo.

Sibelius-fantasian teemaksi on tänä vuonna valittu rakkaus. Tarinallisuutta korostetaan muun muassa rakentamalla laulusolistien esityksistä vuoropuheluita.

– Luvassa on romanttinen matka, jonka näkökulma on tytön. Rakkaus ei aina ole onnea ja autuutta, Tapola kuvailee.

Solisteina laulavat sopraano Tuuli Takala ja tenori Tuomas Katajala. Seitsemästä hämeenlinnalaisesta kuorosta koottu suuri Fantasiakuoro kommentoi solistien esityksiä. Uutena tanssiryhmänä näyttämöllä on hämeenlinnalainen Feeniks Showdancers.

Nelipäiväinen …festivaali

Hämeenlinnan torilla 19. syyskuuta nähtävä Sibelius-fantasia on osa nelipäiväistä kaupunkifestivaalia, Sibeliuksen syksyä.

Konsertteja, tapahtumia ja koko perheen ohjelmatuokioita yhdistelevä festivaali on kasvanut vuodesta 2010 esitetyn Sibelius-fantasian ympärille.

Tarkoituksena on kunnioittaa Hämeenlinnassa syntyneen säveltäjän Jean Sibeliuksen luomisvoimaa. Ensi vuonna tulee kuluneeksi 150 vuotta Sibeliuksen syntymästä.

Tämän vuoden konserttivieraita ovat pianisti Folke Gräsbeck ja viulisti Madoka Sato, Sinfonia Lahti sekä Viron filharmoninen kamarikuoro.

Lisäksi luvassa on mm. Sibelius-tuotemessut, kuorojen ”Kuorot kuutamolla” -kapakkakierros sekä koko perheelle tarkoitettu, sibeliaanisessa hengessä toteutettu puuhapäivä eli Nuottiavainpolku.

Järjestelyihin osallistuu kymmeniä vapaaehtoisia eri oppilaitoksista ja mm. Hämeenlinnan Sibelius-seurasta. (HäSa)

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic