Kanta-Häme

Fantasiakakkujen viemä

– Se jää nähtäväksi, vastaa Sarita Launiala salaperäisesti hymyillen kun kysyy, onko hän askeleen lähempänä unelmaansa saada fantasiakakuista työ itselleen.

Hattulalainen Launiala on mukana tänään alkavassa Koko Suomi leipoo -sarjassa. Juuri muuta hän ei sarjasta saakaan puhua. Ilman uhkasakon lankeamista voi sentään kertoa, miten hän ohjelmaan päätyi.

– Ystäväni bongasi ohjelman mainoksen, ja siitä alkoi pieni painostus kavereiden sekä työpaikan taholta. Mietin varmaan pari kuukautta, etten uskalla mennä ennen kuin viime hetkellä laitoin hakemuksen.

Perheen ja tuttavapiirin luottokakuttaja kutsuttiin hakuvideon ja puhelinhaastattelun jälkeen koekuvauksiin. Siinä kaikki, mitä Launiala aiheesta kertoo.

– Kilpailussa pärjäämistä on aika moni kysynyt. Vetäähän se pasmat sekaisin, kun joutuu kameran eteen leipomaan.

Leipoessa rentoutuu

Leipominen on Launialalle tapa rentoutua, eräänlaista terapiaa.

– Fantasiakakkuja leipoessa voi aina haastaa itsensä, minkä lisäksi se on täydellistä vastapainoa työlle.

Sairaanhoitajana lastenpsykiatrian osastolla Kanta-Hämeen keskussairaalassa työskentelevä Launiala tosin leipoo töissäkin.

– Muistan omasta lapsuudestani leipomisen kivoina yhdessäolon hetkinä, joten haluan ottaa nuoria siihen mukaan aina kun pystyn.

Kotona leipoessa vaativimmat työvaiheet, koristelun ja kakun kuorruttamisen, Launiala kuitenkin haluaa tehdä rauhassa.

– Silloin lapset saavat leikkiä vieressä muovailuvahalla.

Yhden kakun leipominen kaikkine työvaiheineen saattaa kestää useita tunteja.

– Olen ehkä hieman liiankin perfektionisti.

Blogista vinkkejä lukijoille

Launialan leipomukset ovat mielikuvituksellisia. Hän kirjoittaa Aatan aarreaitta -blogia, joka on nimensä mukaisesti inspiraation loputon lähde monelle muulle leipojalle. Sivustolla käy päivittäin parisen sataa kävijää ihmettelemässä kermakakkuja, joiden kuorrutuksissa ja koristeluissa mummot köpöttelevät rollaattorin tukemana tai painovoimaa uhmaavat prinsessalinnat kohoavat monikerroksisina.

– Pidän blogia, jotta muut leipojat saisivat ideoita ja innostusta omaan tekemiseensä.

Voivatko marsipaanilla ja sokerimassalla muotoillut kakut mitenkään myös maistua hyvälle? Voivat, Launiala väittää.

– Itse käytän paljon kermaa ja runsaasti raaka-aineita, jotta kakuissa olisi myös makua sisällä. Kuorrutukseen käytän sitten vähän neutraalimman makuista sokerimassaa.

Omaksi suosikkikakukseen Launiala nimeää tavallisen kermakakun tuoreilla marjoilla. Tavalliset ”arkileipomukset” ovat myös perheen lasten suosiossa.

– Mustikkapiirakka ja piparit, perheen vanhin lapsi Sara täsmentää. (HäSa)

Koko Suomi leipoo MTV3-kanavalla kello 20.05. Kakku- ja käsityöblogi osoitteessa aatanaarreaitta.blogspot.fi