Kanta-Häme

Fantasiakirjalla Möllärimestariksi

Riihimäkeläinen Minttu Vettenterä on voittanut Vuoden 2014 Möllärimestarin palkinnon. Vuoden parhaalle omakustannekirjalle myönnettävä palkinto jaettiin Taivalkosken Päätalo-instituutissa perjantaina.

Voittajakirja Jaaron ja merenneitojenmaan prinsessat osallistui kilpailun lasten- ja nuortenkirjojen sarjaan.

Sarjan toinen palkinto annettiin hämeenlinnalaiselle Arto Kuivaselle kirjasta Himaset ja kukkia myyvä tyttö.

Hämeenlinnan seudulle tuli tunnustusta myös tietoteosten sarjassa. Sarjan voitti Tuuloksessa asuva Sinikka Häppölä teoksellaan Talonpoikia, kauppiaita ja herrasväkeä Virroilta ja Vienan Karjalasta.

Päätalo-instituutin vuosittain järjestämään kilpailuun lähetettiin kaikkiaan yli 130 teosta. Eniten ehdokkaita tuli runokokoelmien (45) ja romaanien (34) sarjaan. Möllärimestarin palkinto voidaan antaa minkä tahansa sarjan parhaalle.

Raadin mukaan Möllärimestari Minttu Vettenterän kirja on upea nuorten fantasiaromaani, jonka tunnelma on käsinkosketeltavan tiivis.

– Kirjoittaja ymppää tarinaan ovelasti niin Potterin kuin Sormusten herrankin, mutta niin, että tämä teos ei millään tavalla kopioi näitä eikä käytä samanlaisia fantasiakeinoja, sanotaan perusteluissa.

Viides kerta …toden sanoo

Minttu Vettenterä osallistui kilpailuun nyt viidettä kertaa. Jo aiemmilla kerroilla on herunut menestystä, sillä hän on ollut kaksi kertaa lasten ja nuortensarjan ykkönen ja kahdesti antologiasarjan kakkosena yhdessä nelihenkisen työryhmänsä kanssa.

Möllärimestarin titteli oli mieluinen yllätys.

– Omakustannekirjalle on vaikea saada tämän suurempaa tunnustusta. Tämä on todella hieno asia, hän sanoo.

Vettenterä arvostaa palkintoa senkin takia, että Jaaron-kirja oli tekijän ensimmäinen pitkä fantasiateos, joka vei hänet pois mukavuusalueeltaan.

– Lukijoilta on tullut hyvää palautetta. Kun palkintoraadinkin arvio oli kiittävä, olin ihan että jess. Tuli hieno fiilis.

Vapaus parasta …omakustanteissa

Vettenterä kertoo julkaisevansa yleensä yhdestä kolmeen lastenkirjaa tai antologiaa vuodessa. Omakustanteiden lisäksi hän on yhdessä kuvittaja Keanne van de Kreeken kanssa julkaissut kaksi lastenkirjaa Kustannus Mäkelän kautta.

Hänen mielestään omakustanteissa on parasta vapaus. Nykyään omakustanteiden tekeminen on helppoa, ja kirjoittaja voi itse määrätä esimerkiksi julkaisemisen aikataulut paremmin kuin kustantajan kanssa työskenneltäessä.

– Usein omakustanteita vähätellään, mutta se ei tee kirjasta huonompaa, hän sanoo.

Monista Taivalkosken kilpailukirjoistakin on sanottu, että ne voisivat milloin vain kilpailla kaupallisten kustantajien tarjonnan kanssa.

Enkeli-Elisa …seuraa kannoilla

Minttu Vettenterä oli kaksi vuotta sitten myrskyn silmässä Enkeli-Elisa -nimisen kirjansa takia.

Suuren julkisen kohun saattelemana paljastui, että blogissa, facebook-sivuilla ja omakustannekirjana esitetty ja dokumentiksi väitetty koulukiusatun tytön tarina oli sepitettä.

Peseekö Möllärimestari-palkinto nyt kirjoittajan haavat ja puhdistuuko maine?

Minttu Vettenterä arvelee, että Elisaan liittyvä kohu seuraa hänen kannoillaan tavalla tai toisella vielä pitkään.

– En usko, että tämä muuttaa paljonkaan. Kohu oli sen verran iso, hän sanoo.

Mitä kohu opetti sinulle?

– Se oli tapaus, jossa tuli tehtyä virheitä ja josta on otettu opiksi. Sitten mennään eteenpäin. (HäSa)

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic