Kanta-Häme

Fantastinen rakkaustarina

Sibeliuksen syksy -festivaali pääsi perjantai-iltana vauhtiin esityksellä, jota on vaikea ylittää.

Oopperaohjaaja Juulia Tapolan ja Sibelius Celebrationsin johtaja Erkki Korhonen toivat Sibelius-fantasia-esityksellä Kirkkopuistoon mahtipontisen rakkaustarinan.

Puolen tunnin ajan Hämeenlinnan keskusta muuttui näyttämöksi, ja yleisöksi kerääntynyt torikansa ulottui kuvaavasti aina Sibeliuksenkadulle asti.

Solistien Tuomas Katajalan ja Tuuli Takalan viemä näytös lämmitti kylmenevässä syysillassa odotelleita hämeenlinnalaisia.

Lämpötila unohtui nimittäin heti, kun esitys alkoi.

Päät kääntyivät parvelle

Fantasian alku oli torikansalle kuin suuri huijaus, sillä Ismo Savimäen ja Anneli Julénin johtama Fantasia-kuoro oli jo ehtinyt valkoisine sateenvarjoineen asettua puiston reunoille.

Päät kuitenkin kääntyivät rakkausteemaisen esityksen ensimmäisen osan, Den förstä kyssenin eli Ensisuudelman ajaksi Raatihuoneen parvekkeelle, jossa valkoiseen pukeutunut sopraano Takala käynnisti illan.

Puolen tunnin ajan seurasi valojen, Erkki Korhosen flyygelisäestyksen sekä tanssin ja laulun avulla esitetty rakkaustarina. Oli iloa, romanssia ja myös epätoivoa, jonka tenori Katajala tulkitsi Svarta rosor -osassa.

Kun moninkertainen rytmisen voimistelun SM-mitalisti Silja Ahonen nousi Kirkkopuiston lähteen päälle esiintymään, torilla nousivat älypuhelimet ja järjestelmäkamerat ikuistamaan lopputulosta.

Fantasian päätteeksi rakkaustarina päättyi tietenkin onnellisesti, ja Katajala seisoi Takalan kanssa katse kohti Hämeenlinnan kirkkoa. Tarina päättyi klassisesti alttarille, esitys puolestaan suureellisesti ikuistettuun Finlandiaan.

Esityksen ohjanneen Tapolan tavoittelema rakkausesitys onnistui.

”Kannatti tulla”

Hämeenlinnalainen Riitta Kiuru saapui lapsenlapsensa Myy Kurkisen kanssa seuraamaan tämänvuotista Sibelius-esitystä. Kiuru on nähnyt kaikki neljä aiempaa, ja tämänvuotinen teki vaikutuksen.

– Jokainen esitys on ollut tähän mennessä erilainen, niin tämäkin. Tämä oli aivan opea, kyllä kannatti tulla, Kiuru sanoi.

Myy Kurkinenkin sai, mitä oli tullut hakemaan.

– Katso, hevonen! nelivuotias Kurkinen ihaili, kun Tuomas Katajala aloitti esityksen valkoisen ratsun selästä.

Torikansan aplodit ilmaisivat tyytyväisyyttä. Sibelius-ilta jatkui puolestaan Kuorot Kuutamolla -esityksin ympäri keskustan ravintoloita yöhön saakka. (HäSa)

Sibeliuksen syksy -festivaali jatkuu tänään lauantaina ympäri kaupunkia. Lisätietoja www.sib.fi.

Päivän lehti

21.10.2020

Fingerpori

comic