Kanta-Häme

Farmaseutti väärensi kymmeniä huumereseptejä

 

Hämeenlinnalaisessa apteekissa työskennellyt farmaseutti on tuomittu ehdolliseen vankeuteen useista kymmenistä reseptiväärennöksistä sekä lääkevarkaudesta ja törkeästä huumausainerikoksesta.
 
39-vuotias nainen väärensi vuosina 2009-2011 kaikkiaan 37 reseptiä, joiden avulla hän sai itselleen useita tuhansia kodeiinia sisältäviä Panacod-lääketabletteja. Hän myös varasti apteekista kodeiinia sisältäviä lääkkeitä. 
 
Nainen väärensi reseptejä kolmen eri lääkärin nimissä saadakseen kodeiinia sisältäviä lääkkeitä. Oikeudessa nainen kertoi käyttäneensä kodeiinitabletteja noin kymmenen kappaletta päivässä.  
 
Hän kertoi jääneensä koukkuun kodeiiniin heti ensimmäisen kerran sitä kokeiltuaan. Käyttämäänsä lääkemäärää hän oli lisännyt aina sietokyvyn kasvaessa.
 
Kipulääkkeenä käytetty kodeiini on luokiteltu huumausaineeksi.
 
Varkaudet ja väärennökset yleisiä?
Väärennettyjen reseptien lisäksi farmaseutti sai kodeiinitabletteja myös varastamalla. 
 
Anastamiensa lääkkeiden määrää farmaseutti ei osannut tarkkaan arvioida. Apteekin oman inventaarion mukaan hieman yli puolentoista vuoden aikana varastosta hävisi 114 kappaletta sadan tabletin Panacod-pakkausta.
 
Lääkevarkaudet oli havaittu apteekissa ja valvontaa oli tiukennettu muun muassa valvontakameroita asentamalla. 
 
Kaikkia varkauksia ei oikeudessa kuitenkaan laskettu farmaseutin syyksi, sillä myös useat muut apteekin työntekijät olivat apteekkarin järjestämissä kuulusteluissa myöntäneet lääkevarkauksia. Kodeiinia sisältäviä lääkkeitä kukaan muu ei kuitenkaan tunnustanut varastaneensa.
 
Tuomittu farmaseutti kertoi oikeudelle, että on yleistä, että apteekkien henkilökunta kirjoittaa itselleen reseptejä. Hänen mukaansa näin oli tehty kaikissa neljässä apteekissa, joissa hän oli työskennellyt.
 
Oikeuden mukaan varastelun yleisyys ja helppous aiheuttivat epäilyn siitä, että muutkin kuin nyt tuomittu nainen olivat saattaneet varastaa lääkkeitä. 
 
Näin farmaseutin syyksi luettiin vain 48 lääkepakkauksen varastaminen.
 
Kymmenen kuukauden tuomio
Koska kodeiini luokitellaan huumausaineeksi, tuomittiin nainen reseptiväärennösten ja varkauksien lisäksi myös törkeästä huumausainerikoksesta.
 
Kanta-Hämeen käräjäoikeus piti rikosta törkeänä jo pillereiden määrän takia, vaikka farmaseutin tarkoituksena ei ollutkaan välittää lääkkeitä eteenpäin.
 
Koska tuomitulla farmaseutilla ei ollut aiempaa rikollista taustaa ja hän myös menetti työnsä tekonsa johdosta, katsoi oikeus kymmenen kuukauden ehdollisen vankeustuomion riittävän. 
 
Lisäksi farmaseutti joutui korvaamaan apteekille sieltä varastamiensa lääkkeiden sisäänostohinnan, hieman yli 800 euroa sekä yhteensä noin 2000 euroa asian selvittelykuluja. (HäSa)

Mainos