Kanta-Häme

Farmieläimiä ja kuusenkerkkäsiirappia

Makuja Mustialasta -liiketoiminta vaihtoi viime kuun puolella omistajaa. Liiketoiminnan omistaa nyt osuuskunta Elosa.
 
– Jatkamme edelleen omenamehujen, hyytelöiden, raparperichutneyn ja kakkupurkkien valmistamista. Aiomme kuitenkin lisätä valikoimaa, elosalainen Emilia Ilomäki kertoo.
 
Alustavissa suunnitelmissa on lisätä mehujen ja hillojen valikoimaa sekä saada myyntiin teetä ja kuusenkerkkäsiirappia.
 
– Kaikki raaka-aineet tulevat Mustialasta.
 
Osuuskunta otti myös hoitoonsa kotieläinpiha Farmin ja Runkomäen iltamien toiminnan pyörittämisen.
 
– Farmi pyörii samaan tapaan kuin viime kesänä, mutta tänä kesänä aiomme järjestää myös Farmi-leirejä ja Farmisynttäreitä.

Opiskelijat innokkaina mukana

 
Elosaa pyörittää kahdeksan agrologiopiskelijan joukko.
 
– Olemme kaikki innoissamme osuuskunnasta, Ilomäki sanoo. 
 
Osuuskuntalaiset opiskelevat Hämeen ammattikorkeakoulussa joko markkinointia tai hevostaloutta.
Ilomäen lisäksi osuuskunnassa on mukana Maria Sihvola, Salome Slurink, Anu Hallamaa, Heidi Jääskeläinen, Miia Launiala, Aini Simola ja Emilia Lakkinen.
 
Kaikilla on takanaan puolentoista vuoden pakolliset perusopinnot, jotka päättyivät vuodenvaihteessa.
 
– Meistä tulee agrologeja, joten opiskelimme muun muassa koneiden huoltoa ja eläinten hoitoa. Lisäksi meillä oli viiden kuukauden maatilaharjoittelu.

Perintönä uusille kurssilaisille

 
Sen jälkeen koko vuosikurssin 60 opiskelijan tiet erkanivat ja jokainen valitsi oman erikoistumisalansa eri vaihtoehtojen joukosta.
 
Elosalaiset valitsivat Agri Teams -suuntautumisvaihtoehdon.
 
– Uudet kurssilaiset perustavat joka vuosi osuuskunnan, Ilomäki kertoo.
 
Elosa-osuuskunta osti liiketoiminnat Agropit-osuuskunnalta. Agropitin opiskelijat valmistuvat keväällä agrologeiksi. Elosalaiset vasta keväällä 2017.
 
– Uskon, että tästä on hyötyä tulevaisuutta ajatellen. Voisin kuvitella työskenteleväni hevosalan järjestössä, joten erikoistumisala voi antaa paljon, jos vain tekee kaikkensa asioiden eteen. Itsestä se on lopulta kiinni.

Apuna on valmentajia

 
21-vuotias Emilia Ilomäki aloitti opinnot Hamkissa sen jälkeen, kun oli valmistunut hevostenhoitajaksi Ypäjältä.
 
Hän sanoo, että osuuskuntalaiset saavat pyörittää toimintaansa kuin omaa yritystä. Heillä on apunaan kaksi valmentajaa, mutta muuten he ovat lähes omillaan.
 
Porukka kokoontuu kaksi kertaa viikossa tiimityöskentelyyn, mutta muuten asioita hoidetaan omaan tahtiin. Ilomäki lisää, että aamuvirkku voi hoitaa työt aamusta ja iltavirkku myöhemmin päivällä.
 
– Vaikka jokainen voi valita aikataulunsa itse, teemme kaikki paljon töitä, Ilomäki sanoo. (HäSa)
 

Päivän lehti

1.4.2020