Kanta-Häme

Feminismiä, tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta – Radikaalit ristipistot -ompeluseura purkaa mielipiteensä kirjontatöihin

Radikaalit ristipistot? Feministinen ompeluseura? Jaa Hämeenlinnassa? Mitämitä?

Auni Tuovinen nauraa, että paikallisjaosto syntyi viime keväänä tylsistymisen tuloksena.

– Mietin silloin, että muutan Hämeenlinnasta pois, koska olen niin kyllästynyt asumaan täällä, kun täällä ei ikinä tapahdu mitään. Opiskellessani Jyväskylässä kävin Radikaalien ristipistojen kokoontumisissa ja olin tosi innoissani. Totesin tarvitsevani elämääni vähän aktivismia, sisältöä ja kaupunkikulttuuria ja innostuimme perustamaan ryhmän tänne Sarinan kanssa, Tuovinen sanoo viitaten Sarina Pulkkaan.

 

Tähän mennessä Radikaalit ristipistot on kokoontunut neljä kertaa.

Mukana on ollut 5–10 henkilöä 3,5-vuotiaasta seitsemänkymppiseen, niin naisia kuin miehiäkin.

– Kaikkien sukupuolien edustajat ovat tervetulleita, myös ne, jotka eivät koe olevansa miehiä eivätkä naisia. Teemme ilmaisullisia, kantaaottavia käsitöitä pääasiassa kirjoen.

 

Auni Tuovisella sekä toisella aktiivilla, Sarina Pulkalla, on selkeä näkemys siitä, mitä feminismi ompeluseurassa tarkoittaa.

– Kyse ei ole todellakaan mistään naisasiasta, vaan tasa-arvosta erilaisten sukupuolien ja ihmisryhmien välillä sekä suvaitsevaisuudesta. Ne ovat meidän ykkösasiamme! Meillä ei tarvitse allekirjoittaa mitään ideologiaa, vaan käymme porukassa myös keskustelua siitä, mitä feminismi kenellekin tarkoittaa, naiset toteavat.

 

Sarina Pulkan mukaan kunkin feminismi näkyy heidän tekemissään kirjontatöissä, jotka useimmiten ovat ristipistotöitä.

Anni Tuovinen kertoo erään jäsenen sarkastisesta, raskaustestin tulosta jäljittelevästä työstä, johon on kirjottu: ”Pregnant+ Not pregnant- Pizza.” Eli suomeksi: ”Raskaana+ Ei raskaana- Pizza.”

– Tuntemattomat ihmiset ovat vain ulkonäköä tai olemusta katsoen useamman kerran udelleet häneltä, onko hän raskaana. Hän on kokenut sen hirveän loukkaavana. Hän ei ole raskaana.

 

Sarina Pulkka kertoo tykkäävänsä tehdä ristipistotöiksi kuulemiaan hauskoja tai koskettavia lauseita.

– Parasta on, että on kodin ulkopuolinen ryhmä, jonka luo voin mennä ja puhua samanhenkisten ihmisten kanssa arvoistani ja käsitöistä termeillä, joita muut eivät edes ymmärrä.

– Puhumme aika lailla kaikesta mahdollisesta maan ja taivaan välillä! Jonkin verran olemme puhuneet feminismiin liittyvistä arvokysymyksistä: sukupuolten välisestä tasa-arvosta, vammaisista, vanhuksista, maahanmuuttajista, kierrätyksestä, ilmastonmuutoksesta… Aina puhe ei kuitenkaan ole poliittista, vaan juttelemme myös kuulumisista, käsitöistä ja tilanteista, joista käsityömme kumpuavat, Auni Tuovinen lisää.

Ryhmä kokoontuu välillä kahviloissa, välillä baareissa. Mukaan pääsee aluksi ilman omia kirjontatarvikkeita, sillä jäsenillä mukana on aina kassillinen varatarvikkeita. HÄSA

 

Juttu julkaistu Hämeen Sanomissa ensimmäisen kerran 7.7.2018.