Kanta-Häme

Fenestra kaatui mahdottomaan yhtälöön

Fenestran toimitusjohtajana vuoden 2011 kesäkuusta vuoteen 2013 toiminut Simo Tunkelo sanoo, ettei Fenestran vuonna 2008 avaamaa ikkunatehdasta voitu enää pelastaa. Varsinkaan, kun Fenestra oli rakentanut ikkunoiden osavalmistukseen uuden tuotantolaitoksen Kuopioon.

– Vaikka Forssassa olisi tehty töitä talkoilla, ei se olisi nostanut yritystä vielä mihinkään, Tunkelo toteaa.

Tunkelo oli tekemässä vuoden 2012 elokuussa raskasta päätöstä lopettaa Forssan ikkunatehdas, minkä myötä Forssasta Fenestra irtisanoi yli 100 henkilöä. Kaikkiaan Ratasmäestä katosi ratkaisun myötä yli 120 työpaikkaa.

Tunkelo kävi kertomassa Fenestran vaikeuksista Forssassa Vemo Oy:n järjestämässä Lean-koulutuksessa. Fenestran kirjanpitoa ja omaa rooliaan Tunkelo ei lähtenyt tarkasti avaamaan, vaan hän pidättäytyi suuremmissa kehityslinjoissa. Tavallaan Tunkelo saapui toimitusjohtajaksi tilanteessa, jossa hänen edessään oli raskailla vaikeuksilla katettu pöytä. Viiden vuoden aikana Tunkelo oli jo viides.

Taistelua markkinaosuuksista

Simo Tunkelo sanoo, ettei Fenestra ja Kuopion tehtaiden yhteistyötä saatu oikein koskaan pelaamaan. Kuopiossa valmistettiin ikkunoiden puuosat, jotka kuljetettiin rekoilla Forssaan Ratasmäkeen rakennettuun jättitehtaaseen. Kuljetuksissa osat vaurioituivat tai tuotannossa tarvittuja osia ei saatu. Näin ikkunatuotannon kapasiteetista voitiin hyödyntää vain reilut puolet.

Tunkelon mukaan Fenestran päämäärien puute tuli esiin jo, kun yritys osti ovia valmistaneen Viitapuun Viitasaarelta vuonna 2006.

Fenestra ajautui tilanteeseen, jossa sen toiminta oli hajautunut Forssan ja Kuopion lisäksi ovivalmistukseen Alavudella, Posiolla ja Viitasaarella. Lisäksi Fenstralla oli tehdas Tallinnassa, joka ei myöskään löytänyt markkinoitaan tai tuloksentekokykyä. Lisäksi oli suunnitelmia tehtaan perustamisesta Venäjälle.

– Kovassa kilpailutilanteessa kauppoja ostettiin kotiin hinnalla. Taisteltiin markkinaosuuksista. Lisäksi Kuopioon oli ikkunanvalmistukseen rakennettu järkyttävän iso koneisto. Forssan ja Kuopion tehtaisiin investoitiin summa, joka oli yli puolet liikevaihdosta. Fenestralaisia oli yli 700 ja Espooseen ja myöhemmin Vantaalle rakennettiin isot pääkonttorit. Yritys oli egoltaan iso ja kankea, Tunkelo sanoo. Samaan aikaan markkinat lähtivät alta vuodesta 2008 lähtien.

Tuotannon hajautus oli virhe

Tunkelo kertoi myös onnettomasta ovikaupasta Norjaan, josta tuli kasapäin reklamaatioita väärän pintamaalin takia, joka ei kestänyt merellistä ilmastoa. Lisäksi Kuopiossa laadunvalvonta uudessa tehtaassa oli niin kireä, että tuotanto oli hidasta ja kallista. Kun Forssan tehtaan piti käynnistyä, Kuopiosta ei saatu tarpeeksi tavaraa.

Tunkelon mukaan oli suuri virhe hajauttaa tuotanto erikseen Kuopioon ja Forssaan. Kun Kuopion pitkälle automatisoitu laitos oli rakennettu, ei se ollut enää purettavissa ja siirrettävissä Forssaan. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi tuotannon siirto Forssasta Kuopioon.

Fenestrassa oli lähdetty nostamaan valmistuksen volyymia ja kilpailemaan hinnalla. Tämä oli Tunkelon mukaan väärä tie. Tunkelon mukaan hänen olisi pitänyt vetää tuotanto puoleen.

– Koko ajan me tiedettiin kuinka huonosti menee. Olisi pitänyt seurata euroja eikä kappaleita, Tunkelo sanoo.

Hän kuvasi henkilöstölle ongelmaa toteamalla omistaja Martti Paloheimon joutuvan kiinnittämään jokaiseen valmistuvaan ikkunaan 20 euron setelin.

Tunkelo kertoo, että vuonna 2009 Fenestralle etsittiin huonolla tuloksella ostajaakin.

– Vuonna 2012 päätettiin sitten laskea volyymia kolmanneksella ja korottaa hintoja. Mun vika oli se, etten supistanut kapasiteettia riittävän paljon riittävän ajoissa, Tukelo sanoo.

Ei mikään helppo pesti

Säästöjen syntymistä ehkäisi kuitenkin väärin mitoitettu organisaatio. Tunkelo laskee, että provisiopalkkaisia myyntimiehiä oli jopa 80.

Toimitusjohtajana Tunkelo sanoo törmänneensä myös liian isoksi paisuneen johtoryhmän muutosvastarintaan.

– Päätös Forssan tehtaan sulkemisesta tehtiin liian myöhään. Ratkaisut olisi pitänyt tehdä viimeistään 2008 tai tätäkin ennen, Tunkelo sanoo.

Tunkelo sanoo, että Forssassa tehtiin hyvällä asenteella töitä. Töitä tehtiin aina vuoden 2012 loppuun asti tehtaan sulkemiseen saakka ilman häiriöitä, josta Tunkelo on valmis antamaan kiitokset. Tunkelo itse erosi toimitusjohtajan tehtävästä vuonna 2013. Fenestra meni konkurssiin viime tammikuussa.

Tunkelo tunnustaa, ettei toimitusjohtajuus Fenetrassa ollut mikään helppo pesti. Tuloksena oli työuupumus, josta hän on toipunut. Nykyisin Tunkelo on ST-Consulting Oy:n konsultti ja Helsingissä Vuorikadulla lähellä rautatieasemaa sijaitsevan hotelli Arthurin toimitusjohtaja. (HäSa)