fbpx
Kanta-Häme

Fennovoima putosi Fortumin harteille

Fennovoiman ydinvoimala näyttää toteutuvan vain, jos suomalainen energiayhtiö Fortum saadaan hankkeeseen osakkaaksi.

Torstaina työ- ja elinkeinoministeriö julkisti, että osakkaaksi ilmoittautuneen kroatialaisyhtiön Migrit Solarna Energijan määräysvalta ei tule riittävän selvästi EU- tai EFTA-maiden alueilta. Tällöin eduskunnan vaatima kotimaisuusaste, eli 60 prosentin EU- tai EFTA-maiden omistajuus, ei toteudu.

Fennovoiman ydinvoimalan kohtalo on katkolla valtioneuvoston seuraavassa kokouksessa, joka pidetään elokuun 6:ntena.

Energiayhtiö Fortum on kuitenkin edelleen halukas osallistumaan vähemmistöosakkaana Fennovoiman ydinvoimahankkeeseen. Yhtiö ei ole kuitenkaan vielä päässyt yksimielisyyteen venäläisen Rosatomin kanssa vesivoimayhtiön omistajuudesta Luoteis-Venäjällä, mikä on ehtona Fortumin mukaantulolle.

ELINKEINOMINISTERI Olli Rehn (kesk.) sanoi Ylen haastattelussa torstaina, että kotimaisuusaste voi vielä toteutua.

– Jos tässä tulee valmisteluaikana vielä mukaan uusia, relevantteja ja sitoutuneita kotimaisia omistajia, kuten Fortum, niin silloin asiaa harkitaan yhteiskunnan kokonaisedun nimissä, Rehn sanoi Ylelle.

Fortumin talousviestinnän johtajan Kati Suurmunteen mukaan neuvottelut vesivoimalayhtiön omistuksesta ovat kesken, eikä yhtiö kommentoi tarkemmin varsinkaan ennen perjantaista osavuosikatsauksen julkistamista.

– Sopimuksen työstäminen edelleen jatkuu, ja yritämme päästä siinä kaupalliseen ratkaisuun, Suurmunne kertoo.

PÄÄMINISTERI Juha Sipilän (kesk.) mukaan Fennovoimalla alkaa olla jo kova kiire saada ydinvoimalan 60 prosentin kotimaisuusaste täytettyä.

– En osaa laskea todennäköisyyksiä, millä varmuudella Fennovoima saa Migritin tilalle uuden omistajan.

Sipilän mukaan hallitus ei lähde ohjailemaan tilannetta niin, että esimerkiksi Fortum lähtisikin mukaan Pyhäjoen ydinvoimahankkeeseen.

– Energian omavaraisuusastelaskelmissa on lähdetty siitä, että ydinvoimahanke toteutuu. Mutta jos ei, niin pitää kehittää jotakin muuta tilalle.

VOIMAOSAKEYHTIÖ SF:N toimitusjohtaja Elina Engman oli yllättynyt työ- ja elinkeinoministeriön selvityksen tuloksesta, jonka mukaan Migrit Solarna Energija ei täytä kotimaisuusvaatimusta. Migrit Solarna Energija oli tulossa Voimaosakeyhtiö SF:n omistajaksi yllättäen juuri ennen Pyhäjoen ydinvoimalan rakennuslupahakemuksen jättämistä.

– Olemme tehneet laajasti selvitystöitä yhtiön alkuperästä niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Käytännössä mitään sellaista tietoa ei ole käynyt ilmi, että yhtiö ei täyttäisi kotimaisuusvaatimusta, sanoi Engman.

Ministeriön julkistamista asiakirjoista selviää, että kroatialaisyhtiön rahoittajakseen esittämä Sberbank Europe on täysin venäläisomistuksessa.

Engmanin mukaan Fennovoima aikoo päästä 60 prosentin kotimaisuuteen Migritistä huolimatta.

– Yrityksellä on erilaisia kanavia hankkia rahoitusta. Omistajat voivat esimerkiksi laittaa lisää rahaa tai sitten hankitaan lainaa, sanoi Engman.

Engman ei kertonut vielä tarkemmin Voimaosakeyhtiö SF:n seuraavista askelista.

– Nyt pitää antaa elinkeinoministerille aikaa tehdä omat tarvittavat päätökset, katsotaan sitten tilannetta.

Menot