Kanta-Häme

Fennovoiman vastustaja: ”Mikä tätä maata riivaa?”

”Elinkeinoministerillä on ollut käytössä lyhyt matematiikka”, kuului megafonista, kun joukko mielenosoittajia kokoontui torstaiaamupäivällä Helsingin Rautatientorille odottamaan marssin alkua Fennovoima-hankkeen pysäyttämiseksi.

Paikalle oli saapunut väkeä eri puolilta Suomea ja muutamia myös Ruotsista. Iskulausekylttejä jaettiin halukkaille. Ahvenanmaalaisen Stäni Steinbockin kummatkin kädet oli varattu ydinvoimalaitosta vastustavien kylttien pitämiseen.

– Sain tämän islantilaiselta perheeltä Ruotsissa. He sanoivat, että ota sinä tämä – sulla on tälle enemmän käyttöä, kun he lähtivät pois Ruotsista, Steinbock kertoi mukanaan tuomastaan kyltistä.

Steinbock on vastustanut aktiivisesti ydinvoimaa vuodesta 1979 lähtien, eikä hän ollut ainut paikallaolijoista, joka on jaksanut vastustaa ydinvoimaa vuosikymmenestä toiseen.

Naiset ydinvoimaa vastaan -järjestössä toimivan Pirkko Lindbergin mielipide ydinvoimasta muuttui täysin Tshernobylin ydinvoimalaonnettomuuden jälkeen.

Lindberg pitää käsittämättömänä, että parhaillaan rakennetaan Olkiluoto 3 -ydinvoimalaa ja suunnitellaan vakavasti Pyhäjoen ydinvoimalan rakentamista.

– Sitten on vielä Talvivaara vuotamassa ja höyryämässä siinä vieressä. Mikä tätä maata riivaa, ettei voida satsata kunnolla uusiutuviin energioihin? Unkari on toinen, joka ostaa Rosatomilta. Tämä on itsetuhoinen koko kansakunta, Lindberg sanoo.

Uusiutuvan energian kannalla on myös helsinkiläinen Johanna Taskinen, joka päätti osallistua marssiin ennen töihin menoa.

– Mielestäni ydinvoima on todella vanhakantainen idea. Miksi pitäisi rakentaa ydinvoimaa, koska meillä on uusiutuvia energianlähteitä? Niihin pitäisi vain satsata enemmän.

Koko iltapäivän Senaatintorilla kestävän mielenosoituksen takana on yhdeksän ydinvoimaa vastustavaa järjestöä, mukaan lukien Luonto-Liitto ry ja Suomen Luonnonsuojeluliitto.

Mielenosoitusta pitävien järjestöjen lisäksi Greenpeace on kerännyt allekirjoituksia Fennovoiman ydinvoimahankkeen vastustamiseksi. Järjestön keräämä lähes 46 000 allekirjoituksen vetoomus luovutetaan elinkeinoministeri Olli Rehnille. LM-HäSa

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic