Kanta-Häme

Fibo tuo mukanaan harpisti Margret Köllin

Hämeenlinnalaiset ovat viime vuosina tottuneet siihen, että Suomalainen barokkiorkesteri (Fibo) konsertoi kaupungissa kolme neljä kertaa vuodessa. Nyt kun Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiötä ajetaan alas, on orkesterilla yksi paikallinen yhteistyökumppani vähemmän.

– Konserttitoiminta ei varmaan jatku heti suoraan samoissa muodoissa. Se on tietenkin rahoituksesta kiinni, sanoo Fibon toiminnanjohtaja Laura Kajander.

Orkesteri on saanut valtiontukea konserttikiertueelle, jonka se tekee nyt yhdessä harpisti Margret Köllin kanssa. Konserttipaikkakunnat ovat Itävallan Kufstein, Hämeenlinna ja Helsinki.

Tällä kertaa Hämeenlinnan esiintymispaikkana on Raatihuone.

– Täällä on hyviä paikkoja tämän tyyppiselle musiikille ja tämän kokoiselle orkesterille. Hämeenlinna on tullut meille tutuksi ja rakkaaksikin, jatkaa Kajander.

Pitkänä perjantaina 14. huhtikuuta Fibo on mukana Elenia-areenan suuressa Reformaatio 500 -juhlaesityksessä ja lokakuuksi on suunnitteilla oma konsertti solistin kanssa.

– Koitamme luovilla ratkaisuilla järjestää hienoja konsertteja, sanoo Musiikki Linnassa ry:n puheenjohtaja ja Sibeliuksen syntymäkaupunki -säätiön entinen johtaja Erkki Korhonen.

Fibo muuntelee joustavasti kokoonpanoaan ohjelmiston ja esiintymispaikkojen mukaan. Raatihuoneella se esiintyy 12-henkisenä. Ohjelmistossa on Händelin, Avisonin, Geminianin, Corellin ja Vivaldin teoksia, jotka on kaikki sävelletty, sovitettu tai julkaistu Lontoossa 1710–1740-luvuilla.

– Silloin Lontoossa kovasti ihasteltiin sitä, mitä Italiassa tapahtui ja painettiin paljon nuotteja. Musiikki on ihanaa. Siinä ei temppuilla, kuvailee Kajander.

Lontooseen asettunut saksalaissyntyinen Georg Friedrich Händel oli erityisen innostunut harpusta. Hänen harppukonserttonsa Raatihuoneella tulkitseva Köll kuuluu barokkiharpun taitajien harvalukuiseen eliittiin. Hän on työskennellyt harpun äänenjohtajana useissa orkestereissa.

Suomessa Köll on esiintynyt kerran aikaisemmin.

– Harjoittelemme ohjelmiston Alpeilla. Korkeanpaikanleirin jälkeen kunto on varmasti kova, nauraa Kajander. HÄSA

Italialainen Lontoo. Suomalainen barokkiorkesteri solistinaan Margret Köll Hämeenlinnan Raatihuoneella la 18.3. klo 16.

Päivän lehti

6.6.2020