Kanta-Häme

Fici-Copyllä pyöri lahjaruletti

Poliisikuulusteluista selviää, että hämeenlinnalainen Fici-Copy on pyörittänyt massiivista lahjarulettia. Kopiolaitteiden tilaajille on jaettu sadoilla tuhansilla euroilla erilaisia etuja. Yritys on sponsoroinut tilaajien lähipiirin harrastustoimintaa suurilla rahasummilla. Tilaajille on jaettu paljon tuhansien eurojen arvoisia matkalahjakortteja, pieniä kauppojen lahjakortteja, kännyköitä, konjakkia ja taulutelevisioita.
 
Hämeen Sanomien haltuunsa saamien kuulustelupöytäkirjojen mukaan tilaajille suorastaan satoi erilaisia kalliita etuja. Epäedullisten laitesopimusten tekijät on viety ainakin neljälle kalliille ulkomaanmatkalle, joihin on otettu myös suuri matkakassa. Tilaajat ovat päässeet muun muassa Formula 1 -osakilpailuihin ja jääkiekon MM-kisoihin.
 
Yritys järjesti myös näitä lyhyempiä ja edullisempia matkoja. Asiakkaita vietiin niin ikään pelaamaan golfia.
 
Asiakkaista …osa kieltäytyi
– Asiakkaat ovat olleet tyytyväisiä ja ihmeissään lahjoista, Fici-Copyn yrittäjä Kimmo Andersson sanoo poliisikuulusteluissa.
 
Andersson kertoo kuitenkin, että osa asiakkaista kieltäytyi lahjoista, jotta niistä ei tulisi mitään jälkipyykkiä.
 
– Saatan laittaa esimerkiksi 10 000 euroa markkinointiin muutaman kuukauden aikana, Andersson kertoo.
 
Hänen mukaansa tällainen markkinointi tarkoitti esimerkiksi konjakin viemistä tärkeimmille asiakkaille. Konjakkipullot maksoivat noin 70 euroa kappale.
 
Fici-Copy ja Kimmo Andersson myös lainasivat autojaan laitteiden tilaajille jopa hyvinkin pitkäksi aikaa. Andersson oli 29 eri auton haltija tai omistaja 1.1.2007-31.7.2011. Kaikki nämä autot hankittiin uusina. Niistä oli 12 BMW-merkkisiä, 8 Volvoja ja yksi Mercedes Benz. Kallein niistä maksoi yli 100 000 euroa.
 
Tuntemattomille… paljon lahjakortteja
Yhden tilaajan kanssa Anderssonilla oli konsultointisopimus. Fici-Copy maksoi tilaajan toiminimelle huomattavia palkkioita konsultoinnista. Andersson kertoo, että eräälle asiakkaalle hän myi asuntonsa kymmeniätuhansia euroja markkinahintaa edullisemmin.
 
Poliisi kaivoi Fici-Copyn tileistä suuren määrän Anderssonin maksuja ja nostoja, joiden tarkoitusta Andersson ei pystynyt selittämään. Useimmista 2 000-5 000 euron matkalahjakorteista hän ei pystynyt sanomaan, kenellä ne olivat menneet.
 
Poliisi ihmetteli myös jatkuvia ja suuria nostoja henkilökohtaiseen käyttöön. Fici-Copyn tililtä oli nostettu jopa samana päivänä kaksi kertaa viisinumeroisia summia rahaa.
 
– Olen tarvinnut tämän leveään elämään. En pysty yksilöimään rahan käyttöä, Andersson vastaa. (HäSa)
 
 
 

Menot