Kanta-Häme

Fici-Copylta lahjoja saaneet eivät kiistä etujaan

Fici-Copyn lahjojen, matkojen ja sponsorointien saajat eivät kiistä saaneensa etuja. Niiden luonnetta ei pidetä kuitenkaan pahana. 
 
Eräät Fici-Copyltä laitteita tilanneista ja lahjoja saaneista henkilöistä eivät juuri halunneet kommentoida Hämeen Sanomille asioita tai heitä ei millään tavoittanut.
 
Poliisikuulustelujen mukaan Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistyksen toiminnanjohtaja Jari Yli-Talonen on käynyt usealla Fici-Copyn matkalla. Hän on saanut myös muita etuja Kimmo Anderssonilta.
 
Metsänhoitoyhdistyksen koko henkilöstö on saanut taulutelevisiot. Toiminnanjohtaja Yli-Talosen toiminimelle on maksettu konsultoinnista.
 
Mikä on hyvän …maun mukaista?
– Tässä toki voi miettiä, mikä on hyvän maun mukaista ja mikä ei. Ja mikä on liikaa ja mikä ei, Yli-Talonen pohtii.
 
Yli-Talonen sanoo, että hänen tietääkseen ”matkat” ja ”edut” olivat pääosin maahantuojien, rahoittajien, merkkiliikkeiden ym. palkitsemismalleja.
 
Metsänhoitoyhdistys hankki Fici-Copyltä paljon tekniikkaa avaimet käteen -periaatteella. Hankintoja rahoitettiin rahoitusyhtiöillä, mutta vanhoja rahoitussopimuksia ei kuoletettu. Yli-Talosen mukaan perinnän ja ulosoton kautta yhdistys on saanut pääosan saatavistaan perittyä korkoineen.
 
Fici-Copyn luottotietojen mukaan metsänhoitoyhdistys haki yli 1,2 miljoonaa euroa saatavia yhtiöltä runsas vuosi sitten. Fici-Copy todettiin kuitenkin ulosotossa varattomaksi.
 
Yli-Talonen ei kommentoi hänen Fici-Copyltä saamiaan konsultointipalkkioita.
 
Linnan Isännöinnin toimitusjohtaja Matti Riekkola on saanut autoharrastukseensa huomattavaa tukea Fici-Copyltä. Riekkola sanoo, että autoharrastuksessa ei ole kyse sponsoroinnista vaan yhteistoiminnasta harrastuksen parissa. Se alkoi ennen kuin kopiointipalvelu hankittiin.
 
– Muutaman lahjakortin olen merkkipäivänäni saanut, alle konjakkipullon arvosta.
 
– Televisio on toimitettu osoitettuna yhtiölle yhtiön toimistoon, ei kenellekään henkilökohtaisesti.
 
Riekkola vastaa selkeästi kysymykseen, pitääkö hän sopivana lahjojen vastaanottamista yrityksestä, johon hänen johtamallaan yrityksellä on liikesuhde.
 
– Pidän erittäin epäsopivana.
 
Miksi tutkinta… kestää kauan?
Toimitusjohtaja Riekkola pitää harhaanjohtavana, että puhutaan kopiokoneiden hankkimisesta. Ei ole hankittu kopiokoneita vaan ostettu kopiointipalvelua.
 
– Yhtiömme on tehnyt toimia saataviensa turvaamiseksi, Riekkola kertoo.
 
Poliisin teettämän erityistarkastuksen mukaan Linnan Isännöinnin kopiokoneita on rahoitettu paljon niiden arvoa suuremmalla summalla. Linnan Isännöinti on yrittänyt ulosmitata yli 70 000 euroa Fici-Copyltä, mutta se on todettu varattomaksi.
 
Riekkola sanoo olevansa harmissaan siitä, että tutkinta on pitkittynyt. Häntä hämmentää, että asia nousee esiin tasaisesti tutkinnan ollessa kesken.
 
– Pitäisikö tässä pohtia sitä, miksi tutkinta kestää kohtuuttoman pitkään.
 
Hassinen vetoaa …tutkintasalaisuuteen
Hämeenlinnan Liikuntahallit -yhtiön toimitusjohtaja Jorma Hassinen kieltäytyy vastaamasta kysymyksiin Fici-Copyn asioista. Hän vetoaa siihen, että keskeneräinen asia on lakisääteisesti salainen.
 
– Kuulustelupöytäkirjassa lukee, että asia on salainen.
 
Hassinen ei kommentoi tyttärensä saamaa 23 000 euron urheilusponsorointia. Hän kuitenkin muistuttaa, että on jo aikaisemmin kertonut olleensa Fici-Copyn matkalla jääkiekon MM-kisoissa.
 
– Olin matkalla mukana asiantuntijana.
 
Hämeenlinnan Liikuntahallit hakee yli 80 000 euron saataviaan Fici-Copyltä, joka on ulosotossa todettu varattomaksi.
 
Pälkäneen seurakunnan entinen talouspäällikkö Simo Klasila ilmoittaa, ettei hän kommentoi Kimmo Anderssonin sanomisia. Hän vetoaa myös siihen, että hänen rikosepäilynsä on vanhentunut.
 
– Syytteen nostamisen määräaikaa ei ole jatkettu sitten 6.4.2014, johon mennessä syyte olisi minun osaltani pitänyt nostaa.
 
– Muutenkin jutussa pitäisi antaa syyttäjälle työrauha.
 
Pälkäneen seurakunta on kirjannut tilinpäätökseensä lähes miljoonan euron vastuut Fici-Copyn hankinnoista. Kimmo Anderssonin poliisikuulustelujen mukaan Klasila on käynyt Fici-Copyn matkoilla ja ottanut vastaan pieniä lahjoja.
 
SAK:n koulutussäätiön Kiljavan opiston entinen hallintopäällikkö Kristiina Haikola ei kommentoinut hänelle sähköpostilla lähetettyjä kysymyksiä. Hän ei vastannut puhelimeen eikä soittopyyntöön.
 
Haikola teki kopiokonehankintoja, joiden rahoitussopimusten arvo nousi useisiin satoihin tuhansiin euroihin. Hän myös otti Fici-Copyltä vastaan lahjakortteja.