Kanta-Häme

Fici-Copyn petosepäilyt vanhenevat ilman syyttäjää

Fici-Copyn rikosepäilyistä osa on jo vanhentunut pitkässä tutkinnassa. Tutkintaa johtanut komisario Jari Uotila epäilee, että rikosepäilyjä edelleen vanhenee ennen kuin syyttäjä tekee syyttämispäätöksiä.

Poliisi on tutkinut kolme ja puoli vuotta Fici-Copyn liiketoimintaan. Esitutkinta-aineistoa on kertynyt useiden kymmenien tuhansien liuskojen verran. Vaikka poliisitutkinta on valmistunut, syyteharkinta ei ole vielä edes alkanut.

– Paketti on kasassa, mutta syyttäjä puuttuu, komisario Uotila toteaa.

Vaativassa rikostutkinnassa syyttäjä nimetään jo kesken tutkinnan, jolloin syyttäjä voi perehtyä asiaan ja tarvittaessa ohjata tutkintaa. Fici-Copyn tutkintaan on jo kaksi kertaa nimetty syyttäjä, mutta he ovat kumpikin vuorollaan siirtyneet muihin tehtäviin. Salpausselän syyttäjäviraston kihlakunnansyyttäjä Olli Sulkonen nimitettiin juuri Sisä-Suomen syyttäjänvirastoon ja hänen toimintansa Fici-Copyn syyttäjänä raukesi.

Salpausselän syyttäjänvirastossa ei ole edes nimetty uutta syyttäjää.

– En ole varma, mikä on tämän hetken tilanne. Asia täytyy selvittää, Salpausselän syyttäjäviraston johtava kihlakunnansyyttäjä Jarmo Toivola sanoo.

Syyttäjältä vie paljon aikaa perehtyä laajaan esitutkintaan ja tehdä päätökset mahdollisista syytteistä. Uotila arvelee, että kestää useita vuosia ennen kuin mahdollisia syytteitä käsitellään käräjäoikeudessa.

Epäiltyjä… vähennetty

Hämeenlinnalaisen Fici-Copyn entistä omistajaa ja toimitusjohtajaa Kimmo Anderssonia epäillään petoksista ja lahjonnasta toimistokonekaupoissa. Tutkinnan piirissä on ollut kymmeniä yhteisöjä, joille Fici-Copy on myynyt varsinkin kopiokoneita. Kopiokoneista on otettu korkeita hintoja. Epäilyjen mukaan asiakkaille on toimitettu uusien sijaan vanhoja laitteita.

Eräät Fici-Copyn asiakasyhteisöt ovat jopa joutuneet taloudellisiin vaikeuksiin korkeista kopiokonemaksuista. Hankinnoista vastaavia johtajia on irtisanottu. Tutkinnassa on ollut myös kolmen Hämeenlinnan kaupungin yrityksen ja yhden yksikön hankinnat.

Komisario Uotila kertoo, että tutkinnassa on rikoksesta epäiltyjä runsaat kymmenen henkilöä.

– Oli myös paljon henkilöitä, joiden kohdalla kynnys ei tutkinnan aikana kuitenkaan ylittynyt.

Yrittäjä Kimmo Andersson on ollut vangittuna epäiltynä petoksista ja lahjonnasta. Hänen omaisuuttaan on myös takavarikoitu ja sittemmin myyty pakkohuutokaupoilla. (HäSa)

Kommentti: Toiminta on vitkuttelua

Suomen valtiolle satelee Euroopan ihmisoikeustuomioistuimesta rapsuja liian pitkistä rikosprosesseista. Poliisitutkinta, syyteharkinta ja tuomioistuinten toiminta on vitkuttelua. Nimenomaan talousrikokset vanhenevat juridisesti ja myös täysin maalaisjärjellä ajatellen.
 
Rikolliset pääsevät kuin koira veräjästä. Jos tuomio joskus annetaan, se on muodollinen ja ihmisoikeustuomioistuin pehmentää sitä rahallisella korvauksella. Ihmiset, joita epäillään turhaan, leimataan syyllisiksi ja heidän elämänsä tuhotaan.
 
Tuntuu, ettei viranomaisilla ole edes halua parantaa tapojaan. Rikostutkintaa pompotellaan kaikilla tasoilla virkamieheltä toiselle. Fici-Copyn tutkintaa on aika ajoin johtanut poliisi, joka ei ole tiennyt asiasta juuri mitään. Kun esitutkinta valmistui, syyttäjänvirastossa ei ollut hajuakaan syyteharkinnasta. Virasto ei ole nimennyt edes syyttäjää.
 
Kun syyttäjät epäonnistuvat käräjäoikeudessa, he saattavat vaatia uutta alioikeuskäsittelyä. Näin teki muun muassa valtionsyyttäjä Jukka Rappe Patrian Slovenian oikeudenkäynnissä.
 
Oikeuslaitos ei tunnista aikaa käsitteenä, vaikka terve järki, oikeudenmukaisuus ja kansainväliset sopimukset vaativat virkamiehiä tekemään töitä.