Kanta-Häme

Fici-Copystä vuosien tutkinta

Fici-Copyn kohta kaksi vuotta jatkunut poliisitutkinta venyy. Yhtiön asiakkailla hämminki kasvaa ja eräät valmistelevat omia vahingonkorvaushakemuksia.

– Varovainen arvio on, että jos kaikki menee hyvin, tutkinta valmistuu vuoden kuluttua, Kanta-Hämeen talousrikosyksikön komisario Juha Uotila sanoo.

Talousrikosyksikössä odotetaan yhä erikoistilintarkastusta, jonka se on tilannut Fici-Copystä. Uotila kertoo, että tarkastukseen saatiin vasta nyt loput paperit.

Poliisi on arvioinut, että erikoistilintarkastus laajentaa tutkintaa uusiin yhteisöihin. Uotila kertoo, ettei hän pysty vielä sanomaan tutkinnan laajentumisesta. Poliisi on kuitenkin saanut jo jotakin tietoa erikoistilintarkastuksen tuloksista.

– Erikoistilintarkastuksen tiedot eivät ole pienentäneet epäilyjä tutkinnan laajentumisesta, Uotila sanoo.

Poliisitutkinnassa ovat olleet noin 30 yhteisön toimistokonesopimukset. Poliisi on aikaisemmin epäillyt, että tutkintaa tulee mukaan useita kymmeniä muita yhteisöjä. Fici-Copya ja sen omistajaa Kimmo Anderssonia epäillään petoksista ja lahjonnasta.

Rahoitusyhtiöt…menossa käräjille

Fici-Copyn asiakkaat ovat itse ryhtyneet hakemaan korvauksia sopimuksistaan. Päijät-Hämeen metsänhoitoyhdistys sopi jo viime vuonna 1,5 miljoonan euron korvauksista. Metsänhoitoyhdistys vahvisti korvauksen saamista viemällä sopimuksen käräjäoikeuden vahvistettavaksi.

Komisario Uotila kertoo, että yhteisöt ovat nyt hakemassa saataviaan siviilikanteilla.

– Ne katsovat, että turvaavat saatavansa parhaiten siviilikanteilla. Myös rahoitusyhtiöt harkitsevat siviilikanteiden nostamista.

Yleensä rikosasioissa asianomistajat hakevat korvausta samalla, kun syytettä käsitellään. Uotila muistuttaa, että saatavien hakeminen siviilioikeudenkäynnillä ei muuta rikosprosessia.

– Emme pysty saatavien takia nopeuttamaan tutkintaa, koska kysymys on rikostutkinnasta.

Julkisuuteen tulee yksi toisensa jälkeen uusia yhteisöjä, jotka ovat tehneet epäedullisia toimistokonehankintoja Fici-Copyltä. Yrityksen asiakkaina on ollut yrityksiä, yhdistyksiä, säätiöitä, kuntia ja seurakuntia. Rikostutkinta koskee muun muassa kolmea Hämeenlinnan kaupungin yritystä ja yhtä kaupungin omaa yksikköä.

Käräjäoikeus on takavarikoinut Kimmo Anderssonin omaisuutta noin 2 miljoonalla eurolla. Anderssonilla on paljon Hämeenlinnassa kiinteistösijoituksia. (HäSa)

Päivän lehti

2.12.2020

Fingerpori

comic