Kanta-Häme

Fiilis on tärkeintä

Tunteet.

Niistä on puhuttu ravintola Skogsterin suunnittelukokouksissa paljon. Ravintoloitsija Sedu Koskinen nimittäin haluaa, että on fiilistä. Samaa mieltä on Tawastia groupin toimitusjohtaja Karoliina Mäki-Kuutti.

Vieressä oleva Piparkakkutalo on toiminut aikanaan Skogsterin tavaratalon johtajan asuntona.

– Piparkakkutalo talona on herättänyt ja herättää paljon tunteita. Samaa latausta liittyy Skogsterin taloon. Nyt Skogsterin historia herää uudelleen henkiin.

Visiönääri Koskinen

Nykyään mietitään tarkasti, kuinka asiat julkisuuteen tulevat. Perjantaina avattavan ravintola Skogsterin Facebook-sivuilla on paljastettu paloja, mutta ei kokonaiskuvaa. Pala vessanlaattaa. Neliö baaritiskin takana olevaa rouheaa kiviseinää. Tapettinäyte.

– Pääsääntöisesti sisustus on Sedun käsialaa, mutta yhdessä tätä on mietitty tosi paljon, kertoo Karoliina Mäki-Kuutti.

Visiointi onkin juuri se juttu, mitä Mäki-Kuutti ja ravintolan emäntä Paula Saarimaa kertovat oppineensa Koskiselta.

Koskinen sanoo, että ideat vain tulevat. Palaverissa niitä satelee, ja niistä yhdessä valitaan parhaat ja jalostetaan.

Aika usein kahvilat ja baarit suunnitellaan etukäteen tietylle ihmisryhmälle. Mäki-Kuutti kertoo, että nyt ei ole mietitty kenelle ravintolaa tehdään, vaan lähdetty yksinkertaisesta ajatuksesta: mitä itse haluaisin.

– Avaamme meidän visiolla, mutta kuuntelemme herkällä korvalla asiakkaiden toiveita.

– Odotukset ovat todella hyvät, sanoo Koskinen.

Viikonloppuna rommia alakerrassa

Ravintolan konsepti on kuitenkin kristallin kirkas.

Katutasossa on herkkukahvila, joka muuntuu illalla baariksi, jossa on livebändejä ja dj. Sisustus on eurooppalaishenkinen. Harmaata panelia, hillittyä kuvioitua tapettia ja ranskalaishenkisiä lattialaattoja.

– Meillä palvellaan asiakkaita ja myös asiakkaat saavat toivoa musiikkia. Jos alkuillasta meno jo villiintyy, se saa kiihtyä. Olemme asiakkaita varten, kertoo emäntä Saarimaa palveluideaa.

Alakerrassa on Mäki-Kuutin ”sydänkäpynen”, rommibaari. Siellä vanhat tiili- ja kiviseinät on puhallettu näkyviin ja värimaailmassa on sinistä ja valkoista. Nimensä mukaisesti rommibaarissa tarjoillaan rommipohjaisia drinkkejä. Rommibaari on auki viikonloppuisin ja tilauksesta.

– Täällä voi kuvitella istuvansa vaikka kajuutassa, Mäki-Kuutti sanoo.

Kadun kulmaan valoa

Tiistaina Skogsterin kyltit saatiin paikoilleen.

Mutta muutakin yllätystä ulkoasuun on tulossa, sillä Skogsterin taloon on tehty samankaltainen valaistussuunnitelma kuin tien toisella puolella olevassa Hämeenlinnan kirkossa on.

– Olemme hakeneet jo luvat valaistukselle ja ne tehdään, kunhan saamme ensin ravintolan auki, Mäki-Kuutti sanoo. (HäSa)

Menot