Kanta-Häme

Filippiinien hätä on kuultu

– Lahjoitusaktiivisuus on yllättänyt meidät positiivisesti, mutta apua kyllä tarvitaan edelleen paljon, sanoo Punaisen Ristin varainhankinnan suunnittelija Mia Ekström-Huttunen.

Hämeenlinnassa katukeräys alkaa tänään. Keräyspisteitä on myös muun muassa isoimmissa tavarataloissa.

Auttamisen halu on suuri

– Tunnelma kentällä on ollut hyvä, ja ihmiset ovat olleet todella kiitollisia siitä, että on mahdollisuus lahjoittaa kaduilla, Ekström-Huttunen sanoo.

Hän jatkaa, että kyseessä ei ole mikään perinteinen kolikkokeräys.

– Tällaista määrää 50 euron seteleitä ei ole aikoihin tullut.

Viimeisimmän laskennan mukaan Suomen Punainen Risti on kerännyt Filippiineille 650 000 euroa. Summaan on laskettu vasta puhelimitse tai suoraan pankkiin tehdyt lahjoitukset. Lippaita ei ole ehditty vielä tilittää.

Tekstiviestilahjoitus on mukana keräyksessä nyt ensimmäistä kertaa. Pelkästään tekstiviestitse on lahjoitettu 110 000 euroa.

Ekström-Huttunen arvelee, että ihmisten aktiivisuuteen on vaikuttanut laaja uutisointi katastrofialueelta.

– Konkreettinen avuntarve on ollut näkyvillä, ja rahan lahjoittaminen on paras ja oikeastaan ainoa tapa auttaa täältä Suomesta.

Hampaiden pesusta jälleenrakennukseen

Tuhoalueella on puutetta kaikesta. Suomalaisten lahjoittamilla rahoilla filippiiniläisille on hankittu muun muassa hammastahnaa.

Suurin tarve on terveydenhuollolla, suojalla ja ruoalla.

– Hygienia on tämänkaltaisissa katastrofeissa erityisen tärkeää. Hätä moninkertaistuu, jos erilaiset taudit, kuten ihotulehdukset, ripulitaudit tai denguekuume, alkavat levitä. Myös jäykkäkouristusrokotteista on alueella iso pula.

Järjestö vie Filippiineille myös ruokaa sekä esimerkiksi hyttysverkkoja ja pressuja, joista ihmiset saavat suojan yöksi.

Ekström-Huttunen sanoo, että tuhot ovat samaa luokkaa kuin Haitilla vuonna 2010 sattuneen maanjäristyksen jälkeen. Punaisen Ristin avustustyö Filippiineillä kestää vuosia. Lahjoituksia tarvitaan tulevaisuudessa myös Filippiinien jälleenrakennukseen.

Suomesta terveysasema Filippiineille

Filippiineille lähtee maanantaina 18.11. suomalainen avustusryhmä, joka perustaa paikalle kenttäklinikan. Se sijoitetaan Guiuaniin, minne taifuuni iskeytyi ensimmäisenä.

Klinikka jakautuu paikan päällä kahteen osaan, kiinteään ja liikkuvaan terveysasemaan. Liikkuva terveysasema tarjoaa perusterveydenhoitoa ja neuvontaa niille, jotka eivät pääse itse liikkumaan.

Avustusryhmään kuuluu johtajan lisäksi kaksi lääkäriä, kolme sairaanhoitajaa, kaksi teknikkoa ja kätilö.

YK on luokitellut Hayanin 1. luokan katastrofiksi. Tähän mennessä taifuuni on vienyt 3 600 ihmisen hengen. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic