Kanta-Häme

Fimea: Kyypakkauksen teho kyseenalainen

Apteekkien asiakkaille tuntuu tulevan täytenä yllätyksenä, että tutun kyypakkauksen tehoa ei olekaan tieteellisesti todistettu eikä esimerkiksi Fimea suosittele tablettien ottamista kyynpuremaan.

– Onhan tämä todella hämmästyttävää! Miksi siis ottaisin tai antaisin sitä lapselleni, jos sen tehovaikutus on kyseenalainen? Tämä herättää kysymyksen, miksei se voi sisältää samaa lääkettä, jota sairaalassakin annetaan, miettii Juhani Mattila, joka poikkesi Jukolan apteekissa torstaina 5-vuotiaan Aino-tyttärensä kanssa.

Yhtä hämmästynyt oli asiakas Milla Koski.

– On sitä ihmisellä huonot tiedot! Sitä vain osteskelee mitä mainostetaan. Poikani ja isäni ovat käyttäneet sitä ampiaisenpistoon, mutta yllätyksenä tuli, ettei se autakaan kyynpuremaan.

Ei haittaakaan

Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimeassa itsehoitotuotteina myytäviin kyypakkauksiin suhtaudutaan epäilevästi. Tablettien vaikuttava aine on hydrokortisoni, joka pakkausselosteen mukaan vaimentaa elimistön reaktioita käärmeenpureman tai ampiaisen- tai mehiläisenpiston yhteydessä.

– Kyypakkauksen hyöty on kyseenalainen. Sen tehoa ei ole missään tieteellisesti todistettu. Pääsääntöisesti sitä ei suositella käytettäväksi. Onko kyypakkaus edes tarpeellinen markkinoilla? kysyy Fimean lääketurva- ja informaatioyksikön päällikkö, erikoislääkäri Leo Niskanen.

– Toisaalta, kun näin viranomaisen kannalta siitä ei mitään selkeää haittaa tai vaaraa ole osoitettavissa, myyntiluvan peruuttaminenkaan ei oikeastaan ole mahdollista, hän lisää.

Hoito tärkeintä

Niskanen muistuttaa, että kyynpurema tai sen epäily vaatii aina päivystyskäyntiä mahdollisimman nopeasti.

– Epäilyä tarkkaillaan kahden tunnin ajan, ja jos oireita ei kehity, kotiutetaan.

Niskasen mukaan hoitopaikoissa annetaan asianmukainen lääkitys, mukaan lukien tehokas kortisoni, sekä tetanus- eli jäykkäkouristusrokote ja vaikeissa tapauksissa myös myrkyn vasta-aine.

– Kyypakkauksen merkitys on hyvin vähäinen, jos ei olematon. Kyypakkausta tärkeämpiä ovat raajan kohoasento ja immobilisaatio (liikkumattomaksi asettaminen) ja nesteytys, Niskanen toteaa.

Ei eläimille

Samoilla linjoilla Leo Niskasen kanssa on apteekinhoitaja Mari Hyvärinen Hauhon apteekista.

– Kyytableteista ei ole merkittävää hyötyä, mutta ei niistä haittaakaan ole. Sen voi ottaa ensiavuksi, mutta ei se mitenkään must ole. Eläimille tabletteja ei suositella annettavaksi, koska se saattaa eläinlääkärin tutkimuksissa peittää oireita ja aiheuttaa sisäisiä vaurioita viiveellä.

Apteekkari Sami Hallenberg Jukolan apteekista sen sijaan uskoo kyytabletteihin.

– Miksei ihminen käyttäisi tätä vanhaa tuotetta ensiapuna, siihenhän se on tarkoitettu. En keksi estettä käytölle pakkauksen ohjeen mukaan, jos kyy on purrut. (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic