Kanta-Häme

Finanssiala varoittaa liian pitkälle menevästä yhteisvastuusta

Hämeenlinna

Arno Juutilainen

Finanssialan keskusliiton toimitusjohtaja Piia-Noora Kauppi pitää vaarana, että joidenkin euromaiden pankkien vanhat tappiot tuodaan pankkiunionin kautta muiden maksettavaksi.

– On vaara, että rahastoitavia varoja käytetään akuuttien ongelmien hoitamiseen. Tämä on myös tarkka kansallisen edunvalvonnan paikka, Kauppi sanoo.

Hän vaatii, että kaikkien jäsenmaiden pankkijärjestelmät on saatava terveeksi ennen kuin yhteinen kriisinratkaisumekanismi astuu voimaan.

– Varoitamme liian pitkälle menevästä yhteisvastuusta. Yhteisvastuu voidaan ottaa käyttöön vasta viimeisenä vaihtoehtona.

Pankkiunioni on EU-parlamentin käsittelyssä. Esitykseen kuuluvat suurten pankkien yhteinen valvonta ja yhteisvastuu pankkien tappioista.

EU:ssa kiistellään, miten käytännössä kriisinhallinta ja yhteisvastuu toimisivat. Kauppi sanoo, että suomalaisille ei ole suoraan sanottu, että varat ja yhteisvastuu halutaan nykyisten ongelmien hoitamiseen. Käytännössä tällaiseen ajatteluun törmätään jatkuvasti.

– Se on tullut esille välillisesti esimerkiksi, kun varojen käyttöönottoa on kiirehditty.

Stressitestit puutteellisia

EU:ssa ei ole tehty yhteisiä luotettavia stressitestejä, kuinka paljon suurissa pankeissa on edelleen ongelmia. Jos pankeissa löytyy edelleen satojen miljardien eurojen pääomavajaus ja pankkien tappioista tehdään yhteisvastuu, Suomen niskoille voidaan kaataa miljardimaksut.

– Aivan kuten Erkki Liikanen (Suomen Pankin pääjohtaja) on sanonut, pankkiunioni ei ole sairaala, Kauppi sanoo.

Vaikka Kauppi ja Finanssialan keskusliitto pelkäävät varojen keräämistä Suomesta muiden maiden pankkien ongelmien ratkaisemiseen, pankkiunionia kannatetaan. Kauppi jopa kiirehtii päätöksentekoa pankkiunionista.

– Toivottavasti siitä syntyy sopu ennen eurovaaleja. Vaalit sotkevat päätöksentekoa, sillä todennäköisesti EU:lla ei ole uutta komissiota ennen loppusyksyä.

Finanssialan keskusliitto on suomalaisten finanssialan yritysten toimialajärjestö. (HäSa)