Kanta-Häme

Finanssivalvonta nimitti Pohjantähdelle asiamiehen, joka sähläsi Copterlinen rahoilla

Vakuutusyhtiö Pohjantähteä valvomaan nimitetty asianajaja Pekka Jaatinen on saanut varoituksen Suomen Asianajajaliitolta vuonna 2015. Liiton mukaan Jaatinen on rikkonut hyvää asianajotapaa Copterline-yhtiön asioiden hoidossa.

Jaatista vastaan on nostettu myös syyte törkeästä kavalluksesta, törkeästä petoksesta ja törkeästä velallisen petoksesta. Syytteen on nostanut Kopterlinen velkoja asianomistajana, jolle syntyi toissijainen syyteoikeus sen jälkeen, kun syyttäjä teki päätöksen olla syyttämättä Jaatista. Oikeudenkäynnin valmistelevan istunnon on määrä alkaa Helsingin käräjäoikeudessa elokuussa.

Kyse on Jaatisen toiminnasta Copterlinen hallituksen puheenjohtajana ja yhtiön lainavarojen panttausilmoituksen laiminlyönnistä. Sijoittajat lainasivat Copterlinelle sen helikopterionnettomuuden jälkeen varoja, joiden pantiksi sovittiin helikopterivalmistajan korvaus onnettomuudesta. Koska panttauksen julkivarmistus laiminlyötiin, korvausrahat menivät yhtiön muille velkojille.

Copterlinen entinen markkinointijohtaja ja omia varojaan yhtiölle lainannut Thomas Olbert ajaa syytettä Jaatista vastaan. Hänen mukaansa Jaatinen toimi tahallisesti saadakseen itselleen ja asianajotoimistolleen taloudellista hyötyä.

 

Poliisi on tutkinut Copterlinen tapahtumia kaksi kertaa. Kihlakunnansyyttäjä teki vuonna 2014 päätöksen, että hän ei syytä Jaatista. Poliisi lopetti toisen rikostutkinnan yhtiön asioista vuonna 2016. Poliisilta ei saa tietoa, onko sillä vielä jokin tutkinta meneillään.

– Ei ole sellainen tilanne, että pystyisin asiaa kommentoimaan, Keskusrikospoliisin rikostarkastaja Erkki Rossi vastaa.

Ylen Silminnäkijä-ohjelman mukaan syyttäjä tuli aikoinaan siihen tulokseen, että panttauksen julkivarmistuksen laiminlyönti oli inhimillinen virhe. Asianajajaliiton varoituksen yhtenä syynä oli, että Jaatinen oli vielä vakuuttanut velkojalle panttauksen olevan kunnossa, kun häneltä sitä kysyttiin.

Olbertin lisäksi eräät asiantuntijatkaan eivät usko, että tällaisessa asiassa olisi voinut tapahtua inhimillinen virhe.

– Kyse ei ole mistään nyrkkipajasta vaan ammattilaisten asiasta. Ei tunnu oikein uskottavalta, rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen sanoi Silminnäkijä-ohjelmassa.

Asianajaja Pekka Jaatinen ei ole mikä tahansa asianajaja. Hän on suurten yritysten liikejuridiikkaan ja insolvenssioikeuteen erikoistunut huippujuristi. Jaatinen muun muassa toimi Talvivaaran selvittäjänä yhtiön saneerausmenettelyssä.

Jaatinen on merkittävä osakas Castrén & Snellman -asianajotoimistossa, joka on yksi Suomen johtavista liikejuridiikkaa hoitavista asianajotoimistoista. Syyte Jaatista vastaan perustuu juuri väitteeseen, että Jaatinen on saanut hyötyä Copterlinen asioiden virheellisestä hoidosta.

Yksityiskohtainen syyte antaa mielikuvan, että poliisitutkinnassa osa tapahtumista jäi selvittämättä.

– Asiassa on yksityiskohtia, jotka ovat osin jääneet huomioon ottamatta ja osin ovat uusia, kantajan asianajaja Leif Möller sanoo.

Hän kuitenkin huomauttaa, ettei hän ollut rikostutkinnan aikaan asiassa millään tavoin mukana.

 

Finanssivalvonta nimitti Jaatisen 14. toukokuuta hämeenlinnalaisen Vakuutusyhtiö Pohjantähden asiamieheksi valvomaan yhtiön toimintaa. Päätöksen Jaatisen asettamisesta tehtävään teki osastopäällikkö Kaisa Forsström.

Forsström sanoo, että Jaatinen on pitänyt Finanssivalvonnan ajan tasalla Copterline-yhtiöön liittyvistä asioista.

– En voi kuitenkaan mennä tässä asiassa yksityiskohtiin.

Jaatisen valintaan asiamieheksi vaikutti, että hän on perehtynyt vakuutustoimintaan ja tunsi etukäteen Pohjantähden asioita.

– Jaatisen valinnasta neuvoteltiin etukäteen Pohjantähden kanssa, Forsström kertoo.

Pohjantähden toimitusjohtaja Pekka Määttä kertoo, että Pohjantähdeltä kysyttiin, vastustiko se Jaatisen valintaa.

– Vastustimme ylipäätään asiamiehen asettamista, emme Jaatista. Meillä ei ollut tietoa varoituksesta eikä syytteestä. Kuulimme niistä jälkikäteen.

Hämeen Sanomat ei tavoittanut soittopyynnöstä huolimatta Pekka Jaatista kommentoimaan nimitystään Pohjantähteen ja Copterlinen tapahtumia. HÄSA