fbpx
Kanta-Häme

Finelistä eväitä ruokailuun

Ravitsemusterapeutti Hanna Voutilaiselle Fineli on tuttu palvelu. Hämeenlinnan kaupungilla ja Janakkalan, Hattulan ja Lempäälän kunnilla työskentelevä Voutilainen tarkistaa palvelusta esimerkiksi ravintosisältöjä. Jos asiakas hyötyy ruokapäiväkirjan pitämisestä, auttaa Fineli myös siinä.

Voutilainen käyttää palvelua työnsä puolesta, mutta pitää Fineliä käyttökelpoisena kaikille ravitsemuksestaan kiinnostuneille. Sivusto tarjoaa konkreettista numerotietoa ravitsemuksesta.

– Jos epäilee esimerkiksi puutteita syömisissään, sen avulla asia on helppo tarkistaa.

Finelin tueksi Voutilainen mainitsee Sydänliiton energiantarvelaskurin, jonka avulla voi arvioida päivittäisen kulutuksensa.

Vaikka kaikkialla puhutaan suomalaisten lihavuusongelmasta, Voutilaisen kokemuksen mukaan ihmiset ennemminkin arvioivat energiantarpeensa alakanttiin. Monet, jotka luulevat syövänsä hyvin, eivät niin tee. Toisaalta ne, jotka ovat huolissaan syömisestään, syövät yleensä luulemaansa paremmin.

– Ihmiset voivat ajatella 2000 kilokalorin olevan paljon, mutta harvan energiantarve on sen alle.

Voutilainen kertoo, että yleensä jo huomion kiinnittäminen syömiseen parantaa syömistä.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämän sivuston uudistunut versio julkaistiin maaliskuussa.

Fineliin on koottu tietoa suomalaisista elintarvikkeista ja niiden ravintoainekoostumuksista. Sen edellinen versio oli julkaistu jo vuonna 1999. Nyt koko sivuston tekniikka laitettiin uusiksi. Uudesta sivustosta pyrittiin tekemään käyttäjäystävällisempi.

– Yli 15 vuodessa moni asia on muuttunut. Edellistä versiota tehdessä ei ollut vielä kuultukaan mobiilista, tabletista tai kosketusnäytöstä, kertoo erikoissuunnittelija Heikki Pakkala.

Rekisteröidyttyään sivustolle käyttäjä voi seurata ruokapäiväkirjan avulla päivittäistä ravitsemustaan. Palvelua voi käyttää myös ilman rekisteröitymistä. Tällöin päivittäiset päiväkirjat eivät tallennu järjestelmään.

Pakkalan mukaan sivustolla käy noin 5 000–6 000 käyttäjää päivittäin. Sivuston käyttäjämäärässä näkyy ainakin osaksi ihmisten nykyinen kiinnostus ravitsemukseen.

– Haasteena on tarjota tietopankki, joka palvelee sekä asioihin hyvin perehtyneitä käyttäjiä että heitä, jotka eivät tiedä ravitsemuksesta juuri mitään.

Perinteisten kilokalorien, proteiinien, hiilihydraattien ja rasvan lisäksi elintarvikkeista on Finelissä saatavilla esimerkiksi vitamiinien, raudan ja kalsiumin määrä.

Uudistuneen sivuston tarjoama mahdollisuus pitää ruokapäiväkirjaa on ollut aiemmin käytössä jo useilla maksullisilla sivustoilla.

– Oma toiveeni on kuitenkin, että jokaista suupalaa ei laskettaisi. Hyvää ruokaa on kiva syödä, Pakkala toteaa.

Hanna Voutilainen korostaa nykyisten virallisten ravintosuositusten toimivuutta. Niissä painotetaan kalaa, kanaa, kasviksia, hedelmiä ja hyviä rasvoja.

– Välillä voi olla ihan terveellistä pitää kirjaa syömisistään. Moni syö esimerkiksi vitamiineja varmuuden vuoksi, mutta olisi hyvä tarkistaa mitä todellisuudessa jää saamatta. Häsa

Näihin jutussa viitataan:Fineli: www.fineli.fiSydänliiton laskuri: http://www.sydan.fi/energiantarve

Menot