Kanta-Häme

Finlandia-hiihto, täältä tullaan!

– Millä tyylillä sä hiihdät? Perinteisellä? Luistellen? tiedustelee Heikki Itkonen italialaiselta vaihto-oppilaalta Matteo Albertonilta Ahveniston moottoriradan parkkipaikalla.

Itkonen kysyy suomeksi, Albertoni vastaa suomen ja englannin sekoituksella.

Yhtä kaikki Albertonin tyyli on perinteinen. Hän on aikeissa käyttää sitä Finlandia-hiihdossa lauantaina 22. helmikuuta Lahdessa.

– Kaveri kysyi, lähtisinkö Finlandia-hiihtoon ja vastasin, että joo, miksi ei. On sanottu, että vaihtovuoden aikana kannattaa kokeilla kaikkea, hän perustelee.

– Viisikymmentä kilometriä kuulostaa mahdottomalta, mutta koetan selvitä.

– Ekat 20–30 kilometriä katselet vanhoja pappoja etkä mene kovaa. Toisaalta vanhat papat voivat olla aika menijöitä, Itkonen sanoo.

Hän täyttää tänä vuonna 70 vuotta ja hiihtää jälleen kerran Finlandian – niin kuin on tehnyt siitä lähtien, kun tapahtumaa vuonna 1974 alettiin järjestää. Hän kuuluu toisin sanoen Finlandian ikineuvoksiin.

Ladulle toisen vaihtarin kanssa

Matteo Albertoni, 17 vuotta, kiinnittää sukset Itkosen katsellessa vierestä. Itkonen on huolissaan ensikertalaisen uudennäköisistä monoista.

– Koeta ainakin pitää niitä jalassa ennen kisoja, mutta myös mielellään käyttää niitä ladulla. Hiertymiä tulee helposti, Itkonen ohjeistaa.

Lunta ei ole tänä talvena juuri näkynyt, joten viikkokausien treenisivakoinnit ovat luonnollisesti jääneet vähiin. Muutaman viime viikon ajan molemmat ovat ottaneet ilon irti niistä hahtuvista, jotka maahan ovat jääneet.

– Vuoropäivinä harjoitellaan hitaasti pitkää matkaa ja nopeasti lyhyttä. Isäntäperheeni isä on hyvä valmentaja, Albertoni kehuu.

Hän ei ole lähdössä ladulle yksin, vaan toisen vaihto-oppilaan kanssa. Hiihtäjäkaveri majailee Lahden seudulla.

– 200–300 kilometriä olisi hyvä saada taakse ennen Finlandiaa, Heikki Itkonen pohtii.

– Kuntohan ei tässä iässä enää nouse, mutta rapistuupa pikkuisen hitaammin, hän nauraa ja muistuttaa samaan hengenvetoon nuoremmalle hiihtäjätoverilleen oikeanlaisen voitelun tärkeydestä.

Talviurheilufani jo vanhastaan

Milanon lähellä Cremonassa asuva Matteo Albertoni tuli Suomeen viime kesänä Aulangon Rotaryklubin vaihto-oppilaana.

Hän ei ole suksilla aivan ensi kertaa. Pohjois-Italiasta kotoisin oleva Albertoni on talviurheilufani, ja silloin kun ei ole lunta, hän pelaa jalkapalloa.

– Sulla on sitten hyvä peruskunto! Itkonen kehuu.

– Olisipa Finlandiassa hyvä keli. Ettei lenkkiä ainakaan lyhennetä sen takia, ettei lunta tule, hän toivoo.

Finlandia on vuosien mittaan hiljalleen lyhentynyt 75 kilometristä 50:een.

Mitkä ovat Heikki Itkosen loput täsmäneuvot ensikertalaiselle – ja muillekin?

– Väsyneenä ei kannata lähteä liikkeelle, ja jokaisella juottoasemalla kannattaa tankata, niin pysyy kiva lämmin ja hiki. Ehdottomasti on pysyttävä liikkeessä.

Mitä eniten odotat Finlandia-hiihdolta, Matteo Albertoni?

– Että selviän siitä hengissä. (HäSa)

Päivän lehti

30.5.2020