Kanta-Häme

Finlayson palaa henkisesti juurilleen

Viime kesäkuussa tekstiilivalmistaja Finlayson vaihtoi omistajaa. Pääomasijoituskonserni Capman myi yrityksen kolmelle miehelle, Jukka Kurttilalle, Petri Pesoselle ja Risto Voutilaiselle.

Tuore omistajakolmikko on ilmoittanut haluavansa palauttaa Finlaysonin ennakkoluulottomaksi uudistajaksi. Yritys haluaa myös tuoda tamperelais-forssalaista historiaansa enemmän esille.

Yksi osoitus siitä on kiinnostus Forssan museon parikymmentä vuotta ylläpitämää tekstiiliarkistoa kohtaan. Arkistoon on säilötty kaikki aikanaan Forssassa painetut kuosit.

– Saimme yhteydenoton arkistoon liittyen pian omistajavaihdoksen jälkeen. Tuolloin todettiin, että on keskusteltava pelisäännöistä arkiston suhteen. Tapasimme omistajat ensimmäisen kerran tammikuussa, Forssan museonjohtaja Kati Kivimäki kertaa.

Neuvottelujen lopputuloksena syntyi sopimus uudenlaisesta yhteistyöstä museon ja Finlaysonin välillä. Finlaysonin logo tulee näkymään museon tiedotuksessa. Historiallisen perinteen lisäksi esille tuodaan myös nykypäivän Finlaysonia.

Sponsorisopimus tarkoittaa, että museo saa Finlaysonilta jatkossa taloudellista tukea tekstiiliarkiston ylläpitoon. Vastineeksi museo tarjoaa Finlaysonille näkyvyyttä ja yhteistyötä.

– Juuri näin, mutta mielestäni yhteistyö museon ja Finlaysonin välillä on laajempaa kumppanuutta, kuin vain rahan ja palveluiden vaihtamista, Kivimäki tarkentaa.

Finlayson toivoo yhteistyöstä pitkää ja hedelmällistä. Yksi omistajista, Risto Voutilainen toteaa kuosiarkiston kiinnostavan yritystä sekä liiketoiminnallisesta että kulttuurisesta näkökulmasta.

– Valtava kuosiarkisto oli yksi syy, joka meidät ylipäänsä sai kiinnostumaan yrityksen ostosta. Suunnitelmissa on muun muassa arkiston digitalisoiminen, kun nyt suuri osa kuoseista on tallessa fyysisessä muodossa. Digitalisoiminen hyödyttäisi yritystä, mutta olisi myös kulttuurihistoriallinen teko, Voutilainen sanoo.

Voutilaisen mukaan yhteistyön tiivistäminen Forssan museon kanssa on luonnollinen askel. Finlayson näkyy ja kuuluu Forssassa edelleen vahvasti, vaikka tekstiilivalmistajan tehtaat lopettivat toimintansa 2000-luvun lopussa. Tekstiiliperinnön painoarvo ei ole ihme, sillä koko kaupunki syntyi aikoinaan tekstiilin ympärille.

Kivimäki puolestaan hehkuttaa Finlaysonin omistajia hienosta suhtautumisesta Forssaan.

– He ovat suhtautuneet neuvotteluihin hienosti ja ymmärtäneet täkäläisten ihmisten ja Forssan sitoutumisen tekstiiliperinnön vaalimiseen.

Omistajakolmikko tapasi nykyisen ateljeeväkensä kanssa myös Forssassa edelleen vaikuttavia suunnittelijoita, jotka työskentelivät Finlaysonille sen kultavuosikymmeninä.

Kivimäen mukaan tapaaminen oli hedelmällinen, sillä kasvot sai sekä suuri kansainvälinen yritys että he, joiden elämäntyö näkyy niminä kuosiluonnoksissa. HäSa

Päivän lehti

3.12.2020

Fingerpori

comic