Kanta-Häme

Finnvera pilkkoo maakunnan

Finnvera pilkkoo Kanta-Hämeen maakunnan kolmelle alueelleen. Maakunnan pienten ja keskisuurten yritysten rahoitusta hoidetaan ensi syksynä Tampereelta, Lahdesta ja Helsingistä, kun tähän asti koko maakunta on kuulunut Lahden alueeseen.

Kanta-Hämeessä ei katsota hyvällä maakunnan jakamista osiin. Hämeen Yrittäjien toimitusjohtaja Juha Haukka näkee ratkaisun ristiriitaisena valtionhallinnon uudistusten kanssa.

– Maakunnat ovat alueita, joilla pitäisi toimia ja tehdä suunnitelmia. Maakunnan pilkkominen hajottaa päätöksentekoa, Haukka sanoo.

Finnveran liiketoimintajohtaja Annamarja Paloheimo pitää muutoksia aluejaon täsmennyksinä, jolla järkevöitetään yritysten etäisyyksiä Finnveran toimipaikkoihin.

– Ei maakunnallisilla rajoilla ole merkitystä yrityksille, Paloheimo sanoo.

Kanta-Häme pilkotaan samalla, kun Finnvera uudistaa johtamismalliaan ja vähentää alueiden lukumäärää. Riskirahoittajan 15 alueesta muodostetaan seitsemän entistä paljon suurempaa aluetta. Konttoreiden määrää ei vähennetä. Kanta-Hämeen ongelma on, ettei maakunnassa ole yhtään Finnveran konttoria.

Vaikutuksia on vaikea ennakoida

Toimitusjohtaja Haukka ei uskalla suoraan sanoa, vaikeuttaako uudistus Kanta-Hämeen yritysten rahoitusta.

– On vaikea ennakoida muutoksen vaikutuksia.

Kanta-Häme kuuluu tällä hetkellä kokonaan Finnveran Lahden alueeseen ja yritykset asioivat Lahden konttorin kanssa. Maakunnan yritykset käyttävät ennestäänkin suhteellisen vähän Finnveran rahoitusta.

– Rahoitus jakautuu Päijät-Hämeeseen ja Kanta-Hämeeseen suunnilleen suhteessa 70:30:een. Kanta-Hämeen sisällä rahoitus jakautuu suunnilleen samalla tavalla.

Hämeenlinnan seudulla rahoitusta käytetään vähän. Sen sijaan Forssassa yritykset saavat runsaasti Finnveran riskirahoitusta.

– Rahaa on ollut tarjolla, mutta sitä ei ole käytetty. Lounais-Hämeessä yrityspalvelu on ollut aktiivinen, Haukka sanoo.

Haukan mukaan yrityspalvelu ohjaa Forssan seudulla yrityksiä Finnveran luokse.

Strategia epäilyttää

Hämeen Yrittäjiä kiinnostaa erityisen paljon, miten paljon uusi strategia ohjaa uudelleen Finnveran rahoitusta. Työ- ja elinkeinoministeriön päätösten mukaan rahoitusta keskitetään kasvaville ja kansainvälistyville yrityksille.

– Osalle yrityksiä Finnveran rahoitus on keskeistä. Ei ole korvaavia välineitä tähän rahoitukseen.

Yrittäjiä arveluttaa myös linjaus, että Finnvera vetäytyisi pitkäaikaisesta rahoituksesta. Riskirahoittaja lopettaisi sellaisten yritysten rahoituksen, jotka välttämättä tarvitsisivat sitä.

– Miten arvioidaan yritysten elinkelvottomuus, Haukka ihmettelee.

Eräiden pienten ja keskisuurten yritysten pankkirahoitus on kiristynyt. Marginaalit ovat kohonneet ja pankit ovat yhä tarkempia esimerkiksi vakuuksien riittävyydestä.

– Jos rahoitus kiristyy yhä enemmän, ajetaanko yhä enemmän yrityksiä alas? (HäSa)

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic