fbpx
Kanta-Häme

Firman piikkiin ei ehkä enää kestitä asiakkaita

Vuoden 2014 alusta yrittäjä ei näillä näkymin voi enää vähentää verotuksesta edustuskulujaan.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, ettei yrityksen asiakkaiden tai yhteistyökumppaneiden vieminen golf-lomalle tai jääkiekko-otteluun ole enää verovähennettävää, vaan yritys joutuu maksamaan kaikki kulut itse. Tällä hetkellä puolet edustuskuluista voi vähentää yrityksen verotuksesta.

Verovähennyksen poistosta päätettiin maaliskuussa hallituksen kehysriihessä vastavetona yhteisöveron alennukselle 20 prosenttiin.

– Asian valmistelu on työn alla ja hyväksyttäväksi se tulee syksyn budjettiriihessä. Siitä se etenee eduskunnan käsittelyyn, kertoo valtiovarainministerin erityisavustaja Ville Kopra.

Asia on herättänyt huolta erityisesti matkailu- ja ravintola-alalla. Alan työmarkkinajärjestö MaRa on ottanut asiaan jyrkästi kantaa, ja on sitä mieltä, että verovähennysoikeutta ei tulisi poistaa.

Aiheuttaa nuorisotyöttömyyttä

Vanajanlinnan toimitusjohtaja Pekka Vihma on asiasta hyvin tuohtunut. Hän seisoo täysin MaRan kannan takana.

– Edustustilaisuuksilla on niin iso työllistävä vaikutus, että saman tien katoaa muutama tuhat työpaikkaa, hän arvioi.

Vihmaa ihmetyttää erityisesti se, että tällä hetkellä vaaditaan palvelualoille lisää työpaikkoja, ja samaan aikaan siellä vähennetään mahdollisuuksia. Alkoholin verotusta kiristetään, palkkakustannukset nousevat, ja verovähennykset poistetaan.

– En ymmärrä ollenkaan miksi hallitus tahtoo suoraan heikentää työllisyyttä, sanoo Vihma.

Nuorisotyöttömyydestä puhutaan paljon, ja matkailu- ja ravintola-ala on nuorten suurimpia työllistäjiä. Vihman mukaan alalle tulee paljon nuoria ensimmäiseen työpaikkaansa. Työ on matalan kynnyksen työtä, jonne pääsee lyhyemmälläkin koulutuksella.

Vihma pelkää, että lakimuutos johtaa myös siihen, että yritykset järjestävät entistä enemmän tilaisuuksia omissa tiloissaan. Se taas johtaisi siihen, että juhlien alkoholi haetaan Virosta.

Aulangon kievarista ja campingista vastaavan Kultaperhon omistaja Tuija Tunturi uskoo, että heidän edustussaunatilojensa käyttö vähenee huomattavasti.

– Uudistus vaikuttaisi radikaalisti firmojen edustustilaisuuksiin. Vastaavasti myös itse tulisi varmasti järjestettyä vähemmän sen laatuisia tilaisuuksia, hän sanoo.

Edustuskulut osin markkinointikuluiksi

Linna Golfin toimitusjohtaja Petri Keskitalo arvelee, että suurten yritystapahtumien kulut koetetaan jatkossa yrityksissä sijoittaa edustuskulujen sijaan markkinointikuluihin. Näin järjestelemällä voidaan kiertää ongelmaa. Pienemmissä tapahtumissa vaikutus on silti merkittävä.

– Jos eduskunnassa vedetään vähennysoikeus totaalisesti pois, sillä on dramaattisia vaikutuksia.

Keskitaloakin huolettavat erityisesti nuorten ihmisten työpaikat. Jos tulot tippuvat, matkailuyrityksen on vaikea vähentää kuluja muualta kuin henkilöstöstä.

– Pelkään, että tässä ammutaan tykillä kärpästä, ja saadaan paljon enemmän haittaa kuin hyötyä aikaan.

Keskitalo korostaa myös, että Hämeenlinnassa matkailualan on hyvin merkittävä elinkeino. Vaikutukset alueella tuntuisivat laajasti.

Eräs suosittu yritysten edustusmeno ovat jääkiekko-ottelut.

HPK:n toimitusjohtaja Risto Korpela ei silti usko, että verovähennyskelpoisuuden poisto vähentää suuresti aitioiden myyntiä.

– Kokemukseni mukaan jääkiekko-ottelut ovat yrittäjille hyvin tärkeitä, sillä niihin on ollut hyvin helppo saada asiakkaita mukaan.

Säästö vain neljäsosa arvioidusta

Hallituksen laskujen mukaan edustuskulujen verovähennysoikeuden poistaminen lisäisi yhteisöveron tuottoa valtiolle 38 miljoonaa euroa.

Pellervon taloustutkimuksen mukaan tulos ei kuitenkaan ole näin yksinkertainen.

Vuonna 2011 yritysten ja yhteisöjen edustuskulujen määrä oli 384 miljoonaa euroa. PTT:n yrityksille tekemä kysely ilmaisee, että verovähennysoikeuden poistuminen vähentäisi yritysten ja yhteisöjen edustuskuluja 40 prosenttia, eli 154 miljoonaa euroa.

Koska edustuskulujen karsiminen vähentää yhteisöveron tuottoa ja heikentää matkailu- ja ravintolapalveluiden työllisyyttä, julkisen talouden todellinen hyöty tulisi PTT:n mukaan jäämään noin 9 miljoonaan euroon. Lopullinen säästö olisi siis vajaa neljäsosa arvioidusta.

Eniten yritykset ja yhteisöt vähentäisivät kotimaisten ruoka- ja ravintolapalveluiden käyttöä, arviolta 57 miljoonaa euroa. Koska ruoka- ja ravintolapalveluiden verosisältö on kor­keampi muihin toimialoihin verrattuna, edustuskulujen verovähennysoikeuden poistaminen vähentäisi julkisen talouden tuloja 8,5 miljoonaa euroa.

Menot