Kanta-Häme

Floristit treenaavat kuin urheilijat

Kun hattulalainen Anna-Maria Mattila kertoo valmistautumisesta Euro Skills -kilpailuun, kuulostaa samalta kuin hän valmistautuisi urheilusuoritukseen.

Euro Skills eli ammattitaidon EM-kisat järjestetään lokakuun alussa Ranskan Lillessä, ja Mattila osallistuu parinsa Taru Kaukosen kanssa floristikilpaan. Floristiikka on kilpailussa aina parilaji, ja Mattila on tyytyväinen siihen, että hänet valittiin edustamaan Suomea juuri yhdessä Taru Kaukosen kanssa.

– Me olimme samalla luokalla koko viime vuoden. Kun opettaja kysyi, lähdemmekö karsintakilpailuun, asetimme ehdoksi sen, että haluamme päästä EM-kilpailuun parina. Eli jos vain toinen olisi päässyt läpi karsinnassa, emme olisi lähteneet Ranskaan kumpikaan. Mutta onneksi pääsimme molemmat, Mattila hymyilee.

Hän kertoo, että hänelle ja Kaukoselle on tehty tammikuussa valmennussuunnitelma, jota noudatetaan kilpailuun asti.

Kilpailua aikaa vastaan

Kaukonen on kotoisin Iisalmesta, mutta asuu ja työskentelee nyt Lahdessa. Mattila taas on kotoisin Saarijärveltä, mutta asuu Hattulassa ja käy töissä Hämeenlinnassa Parolantien kukkapalvelussa.

He ovat valmistuneet floristeiksi Keudan eli Keski-Uudenmaan ammattiopistosta Mäntsälästä, ja käyvät siellä harjoittelemassa.

– Onneksi asumme näinkin lähellä toisiamme ja kouluun Mäntsälään on kohtuullinen matka. Harjoittelemme koululla keskimäärin kahtena päivänä viikossa.

Mattila ja Kaukonen ovat olleet myös mukana jo kahdella maajoukkueleirillä ja kaksi leiriä on vielä tulossa syksyllä.

Anna-Maria Mattila kertoo, että kilpailutehtävät paljastuvat viimeistään paikan päällä Lillessä. Aiempien kilpailujen perusteella he osaavat kuitenkin ennakoida joitain osa-alueita, jotka ovat aina sisältyneet floristiikan kilpailuun.

– Esimerkiksi aiemmissa kilpailuissa jokainen pari on rakentanut omanlaisen kukkakauppatilan eli alueen, jossa kilpaillaan. Harjoittelimme sitä juuri viimeksi. Kilpailutehtäviä ovat olleet esimerkiksi erilaiset tilateokset, kimput, asetelmat ja mallinkoristelut.

Kilpailua varten harjoitellaan muun muassa erilaisia tekniikoita, värien käyttöä, sommittelua ja sitä, miten eri kukat sopivat yhteen. Kilpailussa aikataulu on tiukka, eli myös nopeutta treenataan etukäteen.

– On tärkeää, että me täydennämme toisiamme ja sovimme yhteen. Kilpailussa molempien kädenjäljen täytyy näkyä töissä eikä esimerkiksi niin, että toinen sanoo ja toinen tekee.

Kukat oma leipälaji

Anna-Maria Mattila on koulutukseltaan myös puutarhuri, ja Hattulaan hän tuli jatko-opintoihin Hamkin Lepaan yksikköön. Puutarhatalouden opintojen alkuvaiheessa hän kuitenkin tajusi, että kukkien kanssa työskentely on hänen omin alansa, ja siksi hän vaihtoi Keudan floristikurssille.

– Floristin työssä yhdistyvät kaikki asiat, joita tykkään tehdä eli luova työ ja asiakaspalvelu. Koulun vaihto ei ole kaduttanut yhtään, vaan floristin työ tuntuu todella omalta jutulta, Mattila kertoo.

Omiksi suosikkikukikseen Mattila nimeää pionit, jaloleinikit (ranunculukset) ja freesiat.

– Pidän herkistä kukista, mutta kilpailussa tehdään tietysti tehtävänannon mukaan. Kukat ja muut tykötarpeet valitaan esimerkiksi sen mukaan, tehdäänkö perinteisiä vai moderneja sidontatöitä, hän sanoo. (HäSa)