Kanta-Häme

Folke Gräsbeckille hopeinen syntymäkotimitali

Kapellimestari Hannu Lintu, Hämeen Sanomat ja Hämeenlinnan Mieskuoro saivat numeroidut mitalit.

 

Yhteensä 404 Jean Sibeliuksen sävellystä esitettynä ja niistä 90 kantaesityksinä, joukossa vuonna 2013 Hämeenlinnassa esitetty Lulu-valssi. Yli 55 levytystä, osin kansainvälisessä julkaisusarjassa.

Muun muassa näistä ansioista musiikin tohtorille, pianisti Folke Gräsbeckille myönnettiin tiistaina hopeinen Sibeliuksen syntymäkotimitali.

Hopeinen mitali on myönnetty edellisen kerran vuonna 2008.

Hämeenlinnan Sibelius-seura jakoi Sibeliuksen syntymäpäivänä viisi mitalia. Numeroidut mitalit 43, 44 ja 45 saivat ylikapellimestari Hannu Lintu, Hämeenlinnan Mieskuoro ja Hämeen Sanomat.

Numeroimattoman mitalin sai kulttuurivaikuttaja, Hämeenlinnan kaupungin entinen kulttuurin tilaajapäällikkö Timo Koivu.

Kansainvälisesti menestynyt Hannu Lintu johti tiistai-iltana RSO:ta Sibeliuksen juhlakonsertissa Verkatehtaalla. Konsertti esitettiin suorana televisiossa ja radiossa ja striimattiin elokuvateatteriin.

Konsertti välitettiin myös ulkomailla.

Mieskuoro sai tunnustuksen työpanoksestaan Sibeliuksen juhlavuonna. Se on paitsi esittänyt isoja teoksia, myös ollut mukana ”tuulessa ja tuiskussa, helteellä ja pakkasessa, saleissa ja porstuoissa”.

Timo Koivu ehti Hämeenlinnan kaupungin kulttuuriasioista vastatessaan mahdollistaa juhlavuoden syntymisen.

Hämeen Sanomia kiitettiin ”rehellisestä, moniarvoisesta ja monisärmäisestä tiedonvälityksestä” juhlavuonna ja edeltävinä vuosina.

”Hämeen Sanomat on kartoittanut Sibeliuksen sävellykset ja elämäntyön, lapsuuden ja tälläkin hetkellä yhä värikkäänä mielessämme elävän taiteilijan”, Sibelius-seura perusteli.

Hämeen Sanomat on yksin juhlavuoden aikana julkaissut yli 215 artikkelia Sibeliuksesta.