Kanta-Häme

Forssa aloittaa jätevedenpuhdistamon suurremontin

Rakennus Timo Pekka Oy:n ja vesikäsittelyn prosessiosaajan Econet Oy:n muodostama yhteenliittymä ja Forssan vesihuoltoliikelaitos ovat allekirjoittaneet lähes 8 miljoonan euron urakkasopimuksen jätevesipuhdistamon saneerauksesta ja laajentamisesta 10-tien varrella Forssassa.

Laitos on ennättänyt toimia Forssassa jo 40 vuotta eikä sen tekniikkaa ole tänä aikana kunnolla uudistettu. Timo Pekan ja Econetin yhteenliittymän tarjous oli KVR-urakasta edullisin. Kaikkiaan puhdistamon hintalappu nousee 8,5 miljoonaan euroon, koska automaatiojärjestelmän hankkiminen on urakkasopimuksen ulkopuolella.

Kolme kilometriä kitkapaaluja

Rakennus Timo Pekan toimitusjohtaja Timo Pekka ja Econetin varatoimitusjohtaja Jukka Meriluoto vakuuttavat, että urakassa pyritään hyödyntämään mahdollisimman hyvin paikallista osaamista.

Econetin Meriluoto toteaa, että lvi-tekniikassa ja sähkötöissä tullaan käyttämään mahdollisimman paljon paikallisia yrityksiä. Hankintalistalle tulee myös erilaisia teräsrakenteita. Econetin osuus urakasta on arvoltaan noin 5,7 miljoonaa euroa ja Timo Pekan 2,3 miljoonaa euroa.

Econetin osuuteen kuuluu myös Hartelalta tilattava 7 500 kuutiometrin betoniallas, jota käytetään jätevesien ilmastukseen.

Uusien rakennusten rakentamisesta vastaava Pekan rakennusliike vastaa myös maankaivusta ja mittavasta kuusi metriä syvän betonialtaan paaluttamisesta. Kitkapaaluja tarvitaan noin 3 kilometrin pituus, koska pitävää pohjaa ei Loimijoen partaalta paikalta löydy. Ilmastusaltaan alla paalutus ulottuu yhden metrin välein aina 30 metriin.

Savimaa korvataan vaahtolasilla

Uuden valvomon perustuksissa toteutetaan maanvaihto ja savimaa korvataan vaahtolasilla. Uuden valvomon suuruus on noin 400 neliömetriä.

Oman haasteensa rakentamiselle aiheuttaa se, että puhdistamon on oltava toiminnassa koko urakan ajan. Tästä syystä urakka aloitetaan uusien altaiden rakentamisella.

Urakan pitäisi olla valmis vuoden 2015 marraskuussa ja vesihuoltoliikelaitos ottaa uudistuneen puhdistamon vastaan vuoden 2016 helmikuussa. (HäSa)