Kanta-Häme

Forssa ei ole saanut tukea Hämeenlinnasta

Forssan seudun serveydenhuollon kuntayhtymän hallituksen puheenjohtaja, kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) suomii kovin sanoin Hämeenlinnan seudun kuntia keskussairaalan ongelmista.

Anttilan mielestä ”eräät kunnat” ovat laiminlyöneet maksuosuutensa keskussairaalasta tasapainottaakseen omaa kuntatalouttaan.

– Tämä tie on ehdottomasti nyt kuljettu loppuun. Kustannusten säästöä saadaan tehokkaimmin pistämällä sekä hoidon porrastus että hoitoketjut todella toimivaan kuntoon, Anttila toteaa.

Hän viittaa Forssassa käytössä olevaan järjestelmään, jossa niin sanottu peruserikoissairaanhoito on kunnan vastuulla.

Anttila vihjaa Forssan katsovan jatkossa erva-aluetta pohtiessaan myös muihin suuntiin kuin Kanta-Hämeeseen.

– Tällaisessa yhteistoiminnassa, jossa osa kunnista ns. luistelee käyttämiensä palvelujen aiheuttamista kustannusvastuistaan, ei ole kovin mielekästä olla mukana! Anttila sanoo.

Hänen mukaansa Forssa neuvottelee parhaillaan sote-piirin laajentamisesta Someron ja mahdollisesti tulevaisuudessa myös Urjalan ja Loimaan suuntaan.

– Jokaisen seutukunnan pitää itse hakea omia vahvuuksiaan ja menestymisen mahdollisuuksia. Kukaan muu ei sitä tee puolestamme. Seutukuntamme ei ole juurikaan saanut tukea maakuntamme keskukselta. Maakuntaliitto on meitä tukenut merkittävästi pyrkimyksissämme, Anttila sanoo.

Hämeenlinna, Riihimäki ja Forssa päättivät äskettäin yhteisestä esityksestään keskussairaalan taloustilanteeseen. Kaikki kolme kaupunkia olivat sitä mieltä, ettei kuntamaksuja tänä vuonna nosteta kuntayhtymän alijäämän vuoksi. (HäSa)

Päivän lehti

27.5.2020