Kanta-Häme

Forssa hakee erityisselvittäjää

Kuntarakenneselvitys on noussut kiistakysymykseksi Forssan seudulla. Yhteistä säveltä ei ole löytynyt, vaan on ajauduttu pattitilanteeseen.

Forssan kaupunginvaltuusto päätti tällä viikolla ottaa ohjat omiin käsiinsä ja pyytää valtiolta erityistä kuntajakoselvitystä mahdollisimman nopealla aikataululla.

– Meillä alkaa eläköitymisen kautta saadut hyödyt tulla kriittiseen vaiheeseen. Jos me vetkutellaan asian kanssa, siinä menee helposti viisi vuotta, eikä selvityksestä ole enää sen jälkeen kenellekään taloudellista hyötyä, sanoo Forssan kaupunginhallituksen puheenjohtaja Mika Penttilä (kok.).

Forssa ehdotti erityistä kuntajakoselvitystä jo vuonna 2008, mutta kehyskunnat eivät innostuneet asiasta.

– Silloin olisi ollut vielä porkkanarahatkin houkuttimena, mutta esitys ei johtanut mihinkään. Tämä polku on niin nähty, eikä siitä (yhteisestä selvittäjästä) olisi tullut ikinä mitään, Penttilä sanoo.

Naapurit uhkailivat

Ennen Forssan valtuuston maanantai-iltaista kokousta naapurikunnat, erityisesti Tammela, uhittelivat kaatavansa pitkään valmistellun hyvinvointikuntayhtymän siirtosopimuksen, jos Forssa hakee erityisselvittäjää.

Uhkaukset eivät kuitenkaan toteutuneet. Tammelan valtuusto hyväksyi henkilöstön siirtosopimuksen lopulta yksimielisesti.

Päätöstä edelsi kuitenkin Tammelan kunnanhallituksen puheenjohtajan Harri Kauniston (kesk.) esitys sopimuksen jättämisestä pöydälle vastalauseeksi Forssan toimille. Kaunisto sai taakseen vain kahdeksan valtuutettua, joten sopimus käsiteltiin esitetyssä muodossa.

Penttilän mukaan hyky-sopimuksen kytkeminen erityisselvitykseen oli asiatonta.

– Se oli surullista, sillä hyvinvointikuntayhtymän puheenjohtaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) on tehnyt valtavan työn yhtymän eteenpäin viemisessä ja sitten oma porukka vie mattoa alta.

Hyvät mahdollisuudet

Penttilä on keskustellut kunta- ja hallintoministeri Henna Virkkusen (kok.) kanssa kaupungin mahdollisuuksista saada seudulle valtion maksama erityisselvittäjä. Hänen mukaansa mahdollisuudet ovat hyvät tiiviin kuntarakenteen ja työssäkäyntialueen vuoksi.

Penttilä toivoo, että selvitystyö käynnistyisi mahdollisimman nopeasti.

– On mielenkiintoista kuulla ulkopuolisen ammattilaisen virkavastuulla tekemä selvitys. Mitä pikemmin meillä on luvut käytössä, sen parempi, Penttilä sanoo. (HäSa)

Päivän lehti

30.11.2020

Fingerpori

comic