Kanta-Häme

Forssa kisaa tiukasti HK:n uudesta tuotantolaitoksesta

Forssan kaupunki on edelleen tiiviisti mukana HKScanin suunnitelmissa rakentaa uusi, 35–65 miljoonan euron tuotantolaitos Länsi-Suomen alueelle.

Forssan lisäksi uuden laitoksen sijoituspaikasta kilpailevat loppusuoralla Eura, Rauma ja Säkylä.

– Kaikki neljä kuntaa ovat samalla viivalla. Kunnat ovat erilaisia, mutta kaikissa on hyvät puolensa, HKScan-konsernin toimitusjohtaja Hannu Kottonen sanoo erittelemättä kuntia sen kummemmin.

Lopullinen päätös tuotantolaitoksen sijaintipaikasta tehdään kesän lopulla. Ennen kuin päätös tehdään HKScan kartoittaa, miten neljä kuntaa toteuttaisi hankkeen ja minkälaiset kustannus- ja ympäristövaikutukset hankkeesta tulee.

– Investoinnin toteutus edellyttää mahdollisten kohdealueiden infralta kestäviä ratkaisuja muun muassa vesi- ja jätevesikysymyksissä.

Nykyisen laitoksen tontilla tilaa

Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko toteaa, että kaupunki tekee kaikkensa, jotta lopputulos olisi paras mahdollinen.

– Se, että olemme neljän parhaan joukossa, tarkoittaa sitä, että olemme jo tehneet hyvää työtä, Sulkko sanoo.

Hän lisää kuitenkin, että olisi vielä parempi, jos Forssan seutukunta olisi yhtä kaupunkia. Se toisi kaupungille lisäarvoa kilpailutilanteessa.

– Toivon, että seudun päättäjät miettisivät asiaa vielä uudelleen.

Forssa pääsi neljän parhaan vaihtoehdon kastiin 20 kunnan joukosta. Hannu Kottosen mukaan yhteistyöarvioinnissa painoi muun muassa sopiva etäisyys tuotantotilojen, henkilöstön ja jakelulogistiikan kannalta.

– Kokonaisuus täytyy ottaa huomioon. Ketjun tilalta kuluttajille täytyy toimia, hän sanoo.

Esiselvityksessä arvioitiin myös kuntien mahdollisuuksia tarjota kaavoitettuja teollisuustontteja. Kottosen mukaan Forssassa asia on hyvällä mallilla, niin kuin kaikissa neljässä kunnassa.

– Uusi tuotantolaitos mahtuisi Forssassa nykyisen tuotantolaitoksen tontille. Tontilta on jo louhittu kalliota, joten laitokselle olisi hyvä pohja valmiina, Kottonen lisää.

Vesihuollon hinnassa isoja eroja

Yksi selkeä ero kaikkien 20 kunnan välillä oli puhtaan veden saannin ja jäteveden käsittelyn kustannuksissa. Esimerkiksi yhtiön nykyisen kulutuksen perusteella laskettuna vuotuisten vesi- ja jätemaksujen välillä eroa oli noin kolme miljoonaa euroa.

– Neljän jäljellä olevan kunnan välillä vedensaannin ja käsittelyn kustannusten ero ei ole niin suuri.

Sami Sulkko toteaa, että Forssassa on juuri meneillään jätevedenpuhdistamon saneeraus, joka vaikuttaa kuluttajan kustannuksiin.

– En usko, että sillä on kovin suurta merkitystä. Tänä päivänä ei ole kaupunkia, joka ei joudu investoimaan jäteveden puhdistukseen. Uskon, että kokonaisuudella on enemmän merkitystä kuin yksittäisellä asialla.

Kottosen mukaan uuden tuotantolaitoksen paikkakunnan valinnassa silläkin on merkitystä, onko paikkakunnalla tarjota työvoimaa.

– Uusien työpaikkojen määrä on vielä tässä vaiheessa auki.

Ennen päätöksentekoa selvitetään myös mahdolliset henkilöstövaikutukset ja investointitarpeet alkutuotannolle.

Kottonen kiittelee kaikkia esiselvitykseen osallistuneita kuntia ja viranomaisia aktiivisuudesta hanketta kohtaan. Keskusteluyhteys Forssan päättäjiinkin toimii.

– Olemme tehneet viime vuosina tiiviisti yhteistyötä Forssan kaupungin kanssa, joten suhteet ovat kunnossa, Kottonen summaa. (LM–HäSa)