Kanta-Häme

Forssa päästeli itseironisesti höyryjä

Forssa otti pirua sarvista ja julistautui viikonloppuna helvetin tulirotkoksi. Itseironisen juhlapäivän ideana on kääntää sarjakuvapiirtäjä Juho Juntusen Forssaa parjanneet pilakuvat kaupungin eduksi.

Toista kertaa järjestetyssä tapahtumassa oli lauantaina mukana yli 40 paikallista yritystä. Toritapahtumassa liekit löivät raskaan musiikin tahtiin ja tarjolla oli kuumottavaa syötävää. Liikkeet käyttivät mainonnassaan teemaan sopivia ilmauksia: pirullisia, syntisen hyviä, polttavia, leiskuvan kuumia ja tulikuumia tarjouksia sekä hiiltyneitä ja tulirotkossa sulaneita hintoja.

Torilla saattoi musiikinkuuntelun ja ilotulituksen odottelun lisäksi kirjoittaa murheensa paperille ja polttaa ne yhdessä humauksessa.

– On hieno meininki. Hyvä, että järjestetään jotain, tuumi Lari Koskinen.

Forssalaislähtöinen Sanni Wessman palasi kotikulmilleen kannustamaan poikia eli Womack-yhtyettä, jonka tulirotkokeikka lämmitti vain mieltä viiden asteen kelissä ja tuulessa.

– On ihan hienoa, että järjestetään toimintaa. Vähän viileä kyllä on.

Forssalaiset Sirkka-Liisa ja Kai Ilvonen toivottivat tapahtumalle hyvää ja arvelivat, että se voi saada jatkuessaan ja kehittyessään isonkin suosion.

– Kyllä hiukan epäilytti, mutta tämä on sillä tavalla hyvä juttu, että tämä on poikkeava, Kai Iivonen puntaroi.

– Nuorisoa tämä ainakin sai liikkeelle… Toivottavasti myös liikkeissä kävi väkeä, Sirkka-Liisa Iivonen summasi.

Tulet karkottivat huonoa mainetta

Kaupungilla paloi myös tavallista enemmän ulkotulia ”karkottamassa Forssan huonoa mainetta”.

Viihdeuimala Vesihelmeen pääsivät piruiksi tai enkeleiksi pukeutuneet puoleen hintaan. Iltayöstä joihinkin ravintoloihin pääsi teemaan pukeutuneena ilmaiseksi.

Vesihelmessä mahdollisuutta hyödynsi muutama kymmenen vierailijaa; lasten lisäksi myös perhekuntia. Jokioislainen Heli Jaakkola kävi saattamassa lapsijoukon Vesihelmeen, kun vaihtoehtona oli lämmittää oma palju.

– Miksi tätä ei käyttäisi, kun kerran järjestetään. Jos kukaan ei koskaan osallistu, mitään ei kohta enää järjestetä.

Kaikki eivät sulata ideaa

Forssalainen sarjakuvataiteilija Jouko Nuora piirsi teemapäivänä Kartanokeskuksen aulassa karikatyyrejä tai oikeastaan henkilökuvia. Kysyntä oli syystä tai toisesta hieman edellisvuotista rauhallisempaa.

– Olen tainnut jo kymmenen prosenttia forssalaisista piirtää, hän nauroi. Pirunsarvien sijaan hän laittoi päähänsä pupun korvat.

– Minun mielestäni on tosi positiivinen asia, kun jotain tapahtuu. On tosi hienoa, että asiat osataan ottaa itseironisesti. Ettei vaikka kauhistella, että voi hirveetä, nyt television Hyvissä ja huonoissa uutisissa haukuttiin Forssaa.

Forssalainen Marjukka Viholainen oli otettu sarjakuvataiteilijan piirrosjäljestä.

– On niin nuoren tytön näköinen. Paljon on paranneltu, hän naurahti.

Itse tulirotkotapahtumasta hän ei ollut lainkaan innostunut.

Helvetin tulirotko -idea saa osakseen myös suorasukaista arvostelua. Forssan seurakunnan kanttorina tunnettu Esa Lahti ei hevin sulata kaupungin markkinointia alatyylisesti.

– Siinä pitäisi käyttää mitä muuta keinoa tahansa, jotain positiivista, kuin helve… Lahti ei mieli edes käyttää koko ilmaisua.

Tapahtumaa olivat järjestämässä mm. Tykkää tyykikylästä -hanke, Liekkitiimi ja kulttuuriosuuskunta Pommi. (HäSa)