Kanta-Häme

Forssa toivoo verotoimistonsa säilyvän

Verohallinto lakkauttaa Forssan verotoimiston 20 muun toimipisteensä kanssa vuoden 2014 alussa. Forssan kaupunki toivoo verotoimiston kuitenkin säilyvän ja antavan asiakaspalvelua ainakin vuoteen 2018 asti.

Verohallinto perustelee lakkautuksia sillä, että yhä suurempi osa asioinnista tapahtuu internetin kautta ja puhelimitse. Nyt asioinnista kolmannes hoidetaan netissä, kolmannes puhelimitse ja kolmannes asioi käymällä verotoimistossa.

Forssan vs. kaupunginjohtaja Minna Lintonen. huomauttaa, että kaikki eivät käytä nettiä.

– Toimipisteessä on hyvä olla asiantuntija neuvomassa, eikä niin, että toimittaisiin vain netissä. Varmaan vuosien päästä on mahdollista, että kaikki hoidetaan netissä, mutta siirtymäaikaa tarvitaan ja asiakaspalvelua edelleen.

Yhteispalvelupiste on vaihtoehto

Forssan kaupunki katsoo, että vuoden 2018 jälkeen asiakaspalvelu voitaisiin siirtää Forssaan perustettavaan valtionhallinnon yhteispalvelupisteeseen. Toistaiseksi Forssassa ei ole yhteispalvelupistettä.

Forssan kaupunginhallitus vetoaa valtiovarainministeri Jutta Urpilaiseen (sd.), jotta tämä vaikuttaisi verohallinnon päätökseen. Lintonen kertoi Urpilaiselle forssalaisten huolesta ennen joulua.

– Valtiovarainministeri sanoi olevan hyvä, että (lakkautus)asiaa pidetään esillä, koska asia on käsittääkseni vielä pikkaisen kesken. On myös kuntaministeri Henna Virkkusen (kok.) rootelissa, että kaikki alueellistamisasiat ja valtion paikallishallinto pitäisi katsoa yhtä aikaa, Lintonen sanoo.

Loppilaisiakin käy Forssassa

Lintonen pitää tärkeänä, että palveluja säilyy myös Forssassa ja maaseudulla eikä vain pääkaupunkiseudulla.

– Olen ollut huolissani siitä, että pääkaupunkikeskeisyys on ollut aika lailla leimaa-antavana kaikissa päätöksissä.

Kanta-Hämeessä on Forssan toimipisteen lakkautuksen jälkeen verotoimisto vain Hämeenlinnassa.

Riihimäen verotoimisto lakkautettiin vuoden 2012 helmikuussa. Sen jälkeen Forssan verotoimistossa on käynyt myös loppilaisia. Päivittäin Forssan toimipisteessä käy jopa sata asiakasta ja vuodessa 9000 asiakasta.

Kaupungin mukaan Forssan toimipiste pitäisi muuttaa työntekijöiden etätyöpisteeksi, jos verotoimistossa ei voida säilyttää asiakaspalvelua. Tämä siksi, että toimipisteen lakkautus aiheuttaa työntekijöille hankalat työmatkat.

Lähimmät verotoimistot ovat silloin 60 kilometrin päässä Hämeenlinnassa ja 40 kilometrin päässä Loimaalla. Etätyötä tekevät antavat myös puhelinpalvelua. (HäSa)