Kanta-Häme

Forssaan ajetaan puolisalaa vakuutussairaalaa

Forssan seutu on lähtenyt sote-kuvioissaan näyttävään irtiottoon muusta maakunnasta.

Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (Hyky) on viime kesästä lähtien suunnitellut sosiaali- ja terveyspalvelujen osaulkoistamista.

Kumppaniksi löytyi kilpailutuksessa Pihlajalinna. Tarjousta on esitelty liikesalaisuuteen vedoten vain seudun valtuutetuille, jotka eivät saa kertoa siitä eteenpäin.

Esimerkiksi uutta maakuntaa tekevälle Oma Hämeelle ei ole tiedotettu.

Hämeen Sanomien useista lähteistä saamien tietojen mukaan tarjouksen pohjana on Pihlajalinnan ja sen suuromistajan Lähi-Tapiolan vakuutusyhteistyö.

Idea on, että väestö vakuutetaan jonkinlaisella hoito- tai elämänturvavakuutuksella. Se mahdollistaisi leikkausten ja muun hoidon jatkamisen yksityiseksi muuttuneessa sairaalassa.

Tosin mekanismista, jolla forssalainen muuttuu vakuutuspotilaaksi, ei ole tietoa.

Osin malli muistuttaa OP:n sairaaloita ja toisaalta Pihlajalinnan Jämsän yhteisyritystä.

Terveydenhuoltolaki tosin rajaa yksiselitteisesti, ettei julkisella rahoituksella leikata vuoden 2019 alusta alkaen kuin keskussairaaloissa.

Hykyn yhtymäjohtaja Juha Heino ei suoraan vastaa ihmettelyyn, vaan toteaa, että kannattaa katsoa Pihlajalinnan innovatiivinen ratkaisu ensin.

Tapa runnoa hanketta eteenpäin sammutetuin lyhdyin ja mahdottomalla kiireellä herättää kiukkua ja huolta enemmän seudun ulkopuolella, mutta viime aikoina myös paikallisten epäily on kasvanut.

Maakuntavalmistelijat ovat huolissaan siitä, että koko Forssan seudun terveysinfra mm. terveyskeskukset saattavat siirtyä yksityiseen omistukseen.

Se antaa melkoisen kilpailuedun yhdelle toimijalle, kun valinnanvapaus laajenee nykyisestä.

Forssan seutu on saavuttanut mainetta Forssan mallillaan, jossa perusterveydenhuolto ja osia erikoissairaanhoidosta integroitiin jo 2000-luvun alussa.

Äskettäin myös sosiaalipuoli otettiin saman kuntayhtymän alle. Syntyi Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä.

Nyt tavoitteena näyttää olevan betonoida malli, vaikka toimintaympäristö muuttuu totaalisesti – ja vielä siinä vaiheessa, kun ei tiedetä, millaiseksi se muuttuu.

Huoli tulevaisuudesta on ymmärrettävä, mutta operaatiossa on jäänyt taka-alalle yhteistyö uutta maakuntaa valmistelevan Oma Hämeen kanssa.

Oman Hämeen muutosjohtajan Jukka Lindbergin viesti on että, jos julkista toimintaa ja yksityistä vakuutuspohjaista leikkaustoimintaa kehitetään samassa kuvassa, sitä pitää tehdä ehdottomasti maakunnan sateenvarjon alla.

Maakunta joka tapauksessa vastaa tulevaisuudessa suuresta osasta Forssankin seudun sote-palveluista.

Se on myös velvollinen pelastamaan, jos jotain menee pieleen Forssan seudun yhteisyrityksessä. Silloin se koituu koko Kanta-Hämeen tappioksi.

Forssan sairaalassa yleisimmät leikkaukset ovat lonkan ja polven tekonivelleikkaukset.

Sieltä eläkkeellä oleva erikoissairaanhoidon ylilääkäri Kari Österberg arvioi, ettei Forssassa ole vuosiin ollut erikoissairaanhoidon ympärivuorokautista päivystystä siinä mielessä kuin päivystysasetuksessa tarkoitetaan.

Leikkaussaleja hän kuvaa aikansa eläneiksi ja arvioi, että niistä voitaisiin luopua. Se sijaan hän kaipaa sairaalaan lisää erikoissairaanhoidon poliklinikoita.

Yksityistämistä on perusteltu mm. työllisyysnäkökulmalla. On väitetty satojen työpaikkojen häviävän Forssasta leikkausten myötä.

Käytännössä leikkaussali työllistää noin 10 henkeä. Yhteensä kirurgisen vuodeosaston kanssa työntekijöitä on noin 40.

Oma Hämeen suunnitelmissa on tuoda Forssaan lisää poliklinikoita ja korvaavia työpaikkoja. Ehkä se on myös Pihlajalinnan salaisessa tarjouksessa.

Hykyn sisällä väki on melkoisen ymmällään, kun ensin integroitiin kovalla kiireellä. Sitten integraatio purettiin, jotta pystyttiin kilpailuttamaan sopivan kokoinen hankinta.

Ulkoistus koskisi noin 400 työntekijää. Huolta aiheuttaa hankkeen häilyvyys. Kysytään, mitä tapahtuu, jos henkilöstö siirtyy ensin yhteisyrityksen palkkalistoille ja sitten maakunta purkaa sopimuksen.

Maakunta palkkaa vanhoina työntekijöinä kuntien ja kuntayhtymien henkilöstön, mutta ei yksityisten yritysten.

Hyky sääti kilpailutettavien palveluiden määrää loppuvuodesta niin, ettei palvelusopimukseen ehkä tarvitse sisällyttää maakunnan mahdollisuutta irtisanoa sopimus.

Hankkeen koko on elänyt sen mukaan, millaisia rajoituksia lainsäädäntöön ulkoistuksille kaavaillaan.

Tavoitteena on nyt ulkoistaa palveluista hieman alle puolet yhteisyritykseen. HÄSA

Kunnat näyttävät ulkoistaneen hankkeen vetämisen ja käytännössä päätöksenteon Hykyn johdolle. Kun asioista kyselee, saa vastauksiksi puolitotuuksia. HÄSA

Jutun taustaksi haastateltiin noin 20 forssalaista. Heistä suuri osa suostui haastatteluun vain nimettöminä.

Päivän lehti

4.6.2020