Kanta-Häme

Forssalaisen Jospakin vuoka on maailman paras kestävän kehityksen mukainen pakkaus

Elintarvikkeille suunniteltu vuoka niittää mainetta – nyt palkinto tuli maailman parhaiden pakkausten WorldStar -kilpailussa.
Pouttu on suunnitellut Jospakin kilpailuun osallistuneen vuoan pakkauspainatuksen.

Forssalaisen Jospakin elintarvikkeille suunnittelema vuoka palkittiin kansainvälisessä pakkausalan kilpailussa. Jospakin ruokapakkaus valittiin kilpailussa Sustainability Awardin voittajaksi, eli parhaaksi kestävän kehityksen mukaiseksi pakkaukseksi maailmassa. Lisäksi pakkaukselle myönnettiin WorldStar.

Jospakin suunnittelema vuoka soveltuu elintarvikkeille, kuten eineksille, kasviksille, lihalle ja kalalle. Jospak-vuoan valmistuksessa käytetään 85 prosenttia vähemmän muovia kuin perinteisen elintarvikevuoan tuotannossa.

Jospak oy:n pakkaus muodostuu kuitupohjaisesta vuoasta ja erillisestä muovikalvosta, joten se soveltuu suojakaasupakkaamiseen. Käytön jälkeen vuoan kalvovuorauksen voi irrottaa kartongista, eli materiaalit voi lajitella omina jakeinaan kartonki- ja muovikeräykseen. Kilpailuun osallistuneen vuoan käyttäjä on Pouttu, joka on suunnitellut pakkauspainatuksen.

– Tämä on meille huikea tunnustus ja edesauttaa pakkausratkaisumme tunnetuksi tekemistä myös kansainvälisillä markkinoilla, jonne tähtäämme, sanoo Jospakin toimitusjohtaja Tarja Heikkilä.

Suomalaisista yrityksistä pakkausten maailmanmestaruuskilpailussa WorldStar-palkinnoilla palkittiin myös Adara Pakkaus, DS Smith ja Sulapac omilla pakkausratkaisuillaan. Maailman parhaiden pakkausten WorldStar -kilpailun järjestää World Packaging Organization WPO.

Adara Pakkaus voitti WorldStarin Kotkamillsille suunnittelemallaan kartonkikuppien keräyssäiliöllä, johon käytön jälkeen laitetut juomakupit pinoutuvat. Säiliö kuppeineen voidaan lajitella sellaisenaan kartonkikeräykseen.

DS Smithin Suomen PackRight Centre -suunnitteluyksikössä kehitetty, Refresco Finland Oy:lle suunniteltu juomapakkauksien kuljetuspakkaus palkittiin myös WorldStarilla. Kierrätyskuidusta valmistettu aaltopahvinen kuljetuspakkaus kuluttaa vähemmän materiaalia, suojaa nestepakkaukset kuljetuksen aikana ja on kierrätettävissä. Lavalle sijoitettu kuljetuspakkaus voidaan sijoittaa sellaisenaan suoraan myymälään.

Sulapacin kehittämä, muovia korvaava, puukomposiitista valmistettu pakkaus sai myös WorldStarin. Kilpailuun osallistunut pakkaus on suunniteltu Kultakeskus Oy:n Kohinoor-korujen pakkaamiseen, mutta se on samankaltainen kuin yrityksen kosmetiikan pakkaukseen tarkoitettu rasia. Ominaisuuksiltaan, kestävyydeltään ja tuotannoltaan purkki on samankaltainen muovisen pakkausmateriaalin kanssa.

WorldStar on vuosittain järjestettävä maailman pakkausjärjestöjen kilpailu, johon osallistui tällä kertaa 319 pakkausratkaisua yhteensä 35 maasta. Tuomaristo kokoontui Kiinan Jinanissa lokakuussa ja palkinnot jaetaan ensi vuoden toukokuussa Prahassa. FL

Asiasanat

Päivän lehti

20.9.2020

Fingerpori

comic