Kanta-Häme

Forssan hyky puolitti ulkoistuksen

Sote-uudistusta moititaan monimutkaiseksi, mutta Forssan seudulla siihen etsitään vielä lisää vaikeuskerrointa.

Seudun kunnat ja Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (hyky) etsivät yhä ratkaisua, jolla kunnille jäisi päätösvalta sote-asioihinsa uudistuksen jälkeenkin.

Seudulla päätettiin kilpailuttaa sote-palvelut ja muodostaa sitten yhteisyritys valitun yhtiön kanssa.

Hankinta kuitenkin keskeytettiin ja päätettiin puolittaa ulkoistettavien sote-palveluiden määrä.

– Se on kuntien vahva tahto, joka nousi hankintaneuvotteluissa esiin, kertoo hykyn yhtymäjohtaja Juha Heino.

Tuleva maakunta voi nimittäin sote-uudistuksen myötä irtisanoa kuntien ja yksityisten palveluntuottajien väliset sopimukset. Tämä ei kuitenkaan koske sopimuksia, joissa korkeintaan 50 prosenttia sote-palveluista on ulkoistettu.

Nyt hykyn palvelut on jaettu kahteen. Ulkoistukseen ovat menossa mm. erikoissairaanhoito, perusterveydenhuolto, työterveys ja vanhusten asumispalvelut.

Näinä päivinä alkaa uusi kilpailutus. Ehdot ovat tiukat. Yksityinen yritys omistaisi yhtiöstä 51 prosenttia ja kunnat 49. Osakkuussopimuksella taattaisiin kunnille päätösvaltaa.

Hallitukseen tulisi yhtä paljon kuntien ja yrityksen edustajia. Esimerkiksi palveluverkkopäätökset tehtäisiin joko 2/3:n tai 4/5:n enemmistöllä.

– Voi olla, että tämä rajaa tarjoajia, Heino epäilee.

Lakiluonnoksen mukaan sellaiset palvelut, joista yksittäinen kunta omistaa 20 prosenttia tai vähemmän, eivät siirry maakuntaan. Tätäkin aiotaan hyödyntää Forssan seudulla.

Kunnista ehkä vain Forssa omistaisi yhteisyrityksestä yli 20 prosenttia.

Lainsäädäntöneuvos Minna-Marja Jokinen valtiovarainministeriöstä muistuttaa, että kyse on luonnoksesta.

– Tavoite on, että kuntien sote-palvelut siirtyvät maakuntiin. Tuossa 20 prosentissa oli ajateltu kuntia, jotka ovat sijoittaneet terveysalan yrityksiin. Tutkimme tätä asiaa parhaillaan palautteen pohjalta.

Sote-uudistusta ja uutta maakuntaan valmistelevan Oman Hämeen suunnalla Forssan tempoilu herättää hämmennystä.

Ulkoistamista perustellaan sillä, että näin halutaan taata nykyinen palvelutaso- ja verkko.

Terveydenhuoltolaki ja päivystysasetus kuitenkin määrittävät tarkkaan, missä voidaan tulevaisuudessa leikata ja järjestää erikoissairaanhoidon päivystystä.

– Aiomme neuvotella Forssan kanssa siitä, millaisia palveluita siellä voidaan jatkossakin järjestää, sairaanhoitopiirin johtaja Hannu Juvonen vakuuttaa.

Sairaanhoitopiirin yhtymävaltuuston johtaja Tapio Vekka (kok.) sanoo, että Riihimäen kanssa on sairaalayhteistyötä tehty jo pitkään.

– Voisimme tehdä Forssassa mm. pilotteja, miten palveluja on mahdollista tuottaa eri tavoin. Hattulan kanssa tällaisia keskusteluja käymme parhaillaan.

Vekka hämmästelee käsitystä, että sote-uudistus siirtäisi suuren osan työpaikkoja satojen kilometrin päähän.

– Paras ratkaisu syntyy neuvottelemalla, ei uhkakuvia luomalla. Vain Forssassa työpaikkoja on paljon siirtymässä muualle – yksityiseen yritykseen.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic