Kanta-Häme Forssa

Forssan ja Riihimäen kaltaiset seutukaupungit ovat jääneet isojen kaupunkien varjoon – Hakevat verkostonsa turvin lisää veto- ja pitovoimaa

"Jos edelleenkin on ideana pitää koko maa asuttuna, se tarkoittaa sitä, että meillä on oltava toimiva infra ja koulutuspalvelut."
Seutukaupunki Forssan ytimessä on Kehräämö kulttuuri- ja koulutuspalveluineen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Seutukaupunki Forssan ytimessä on Kehräämö kulttuuri- ja koulutuspalveluineen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Seutukaupunkiohjelman avulla maakuntiensa kakkos- tai kolmoskaupungit hakevat lisää painoarvoa ja sananvaltaa muun muassa koulutuksen, infrastruktuurin, asumisen ja muun kehittämistoiminnan suhteen.

– Näen työn äärimmäisen tärkeänä, toteaa Forssan kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi.

Seutukaupunkiverkkoa, jossa on 56 kaupunkia, voi verrata Suomen isojen kaupunkien C21-ryhmään, joka harjoittaa niiden yhteisestä edunvalvontaa ja kaupunkipolitiikkaa.

 

Seutukaupunkeihin lukeutuvat muun muassa Riihimäki, Forssa, Somero ja Loimaa.

Seutukaupunkitoiminnassa tärkeää on Kesäniemen mukaan tiedon jakaminen ja välittäminen.

– Me emme ole kateellisia toinen toisillemme. Vinkkaamme toisillemme, jos on esimerkiksi kotipaikkaa hakevia yrityksiä tai ulkomaisia hankkeita.

– Olemme suoraan sanoen jääneet isompien kaupunkien varjoon. Jos edelleenkin on ideana pitää koko maa asuttuna, se tarkoittaa sitä, että meillä on oltava toimiva infra ja koulutuspalvelut. Ne ovat keskeisiä asioita sen elinvoiman, veto- ja pitovoiman kannalta. Näitä asioita mietimme yhteistyössä.

– Ymmärrämme toisiamme erittäin hyvin. Jaamme yhteiset huolet ja murheet ja sparraamme toinen toisiamme, haemme niitä hyviä käytäntöjä, joita toivottavasti voi jalostaa ympäri maata.

 

Seutukaupungit odottavat, että valtiovalta kuuntelee niitä ja huomioi seutukaupunkiohjelmassa olevat asiat.

– En halua puhua vain rahasta vaan enemmänkin asenteesta, että seutukaupunkien merkitys ja rooli ymmärrettäisiin. Meillä Suomessa on paljon muutakin kuin suuret kaupungit, Jari Kesäniemi sanoo.

Tutkimusten mukaan kaupungistumiskehitys vain jatkuu, mutta kehityksen tarkka suunta ja vauhti ovat kiinni ihmisistä.

– Tarvitaan selkeä, elinvoimainen vaihtoehto, että ihmiset saavat itse päättää. Se edellyttää, että on toimiva infra, koulutuspalvelut ja lähipalvelut, Kesäniemi summaa.

 

Someron kaupunginjohtaja Sami Suikkanen toteaa, että seutukaupunkiverkostossa on saatu jo hyvää aikaan.

– Somerolla on erinomainen esimerkki ammatillisen koulutuksen jalkauttamisesta. Meillä alkaa lähikoulutus Salon seudun koulutuskuntayhtymän kautta toteutettuna. Tämä paikallinen kehittäminen lähti seutukaupunkiverkoston hankkeitten kautta liikkeelle.

– Seutukaupunkiverkoston tarkoitushan on olla tasapainotekijä sille kehittämiselle, joka muuten menee helposti maakuntakeskusvetoisesti tai selvästi suurempiin kaupunkeihin keskittyen. Tällä verkostolla ja sen yhteistyöllä pystytään nostamaan seudullisten keskusten painoarvoa.

Loimaan kaupunginjohtaja Jari Rantala tähdentää, että seutukaupungeille tärkeitä ovat ammatilliseen ja ammattikorkeakoulutukseen sekä väestörakennemuutokseen ja asumiseen liittyvät asiat,

 

Loimaalla perustettu koronamuutostyöryhmäkin voi työssään hyödyntää seutukaupunkiohjelmaa.

Työryhmän tehtävä on valmistella asumiseen, työelämään, väestömuutokseen ja palvelutarpeisiin liittyviä toimenpide-esityksiä, joilla voi vahvistaa kriisin positiivisia vaikutuksia ja hillitä negatiivisia taloudellisia ja toiminnallisia vaikutuksia.

 

Seutukaupunkien edustajat ovat tavanneet toisiaan säännöllisesti kuukausittain Helsingissä Kuntatalossa ja korona-aikaan etänä. Seutukaupunkitoiminnassa on myös erinäisiä teemaryhmiä.

– Olemme käyneet eduskunnassa monta kertaa lobbaamassa… Käymme tapaamassa myös ministeriöitä, Kesäniemi kertoo.

Keskeisenä saavutuksena hän pitää sitä, että seutukaupungit on ensi kertaa saatu hallitusohjelmaan.

– Meidät on siis virallisesti tunnustettu. Se on pitkän työn eräänlainen kruunu ja osoittaa arvostusta. HäSa

Päivän lehti

27.9.2020

Fingerpori

comic