Kanta-Häme

Forssan Kirjapaino Oy irtisanoo 41 työntekijää

Forssan Kirjapaino Oy:n eilen päättyneet yt-neuvottelut johtavat kaikkiaan 41 työntekijän irtisanomiseen. Heistä 13 on toimihenkilöä ja 28 kirjatyöntekijää.

– Työntekijät osasivat odottaa yt-neuvottelujen lopputulosta, mutta lopulta irtisanottavien määrä puhuttaa kaikkia, vt. toimitusjohtaja Esa Saari toteaa palattuaan neuvottelutilaisuudesta Tampereelta.

Irtisanomiset koskevat enimmäkseen Tampereen yksikön työntekijöitä. Forssan yksikössä irtisanominen koskee neljää toimihenkilöä.

– Lopputulos on ikävä. Irtisanominen on aina kova asia työntekijöille, joita se koskee, Saari harmittelee.

Lisäksi 48 tuotannon työntekijää lomautetaan toistaiseksi ja osa työntekijöistä mahdollisesti lomautetaan määräajaksi.

– Lomautukset alkavat tammikuun alussa.

Työntekijät saavat ilmoituksen irtisanomisista ja lomautuksen alkamisesta tänään ja huomenna.

Kirjapainon Forssan yksikön pääluottamusmies Jaakko Henriksson on tyytyväinen, että Forssassa säästyttiin tuotannon puolen irtisanomisilta, mutta toisaalta lomautukset eivät tunnu juuri paremmalta vaihtoehdolta.

– Tunnelmat ovat ristiriitaiset. Moni voi joutua roikkumaan pitkään tietämättä, miten kauan lomautus kestää, Henriksson sanoo.

Yt-neuvottelut alkoivat marraskuun 5. päivä. Yhtiö käynnisti neuvottelut taloudellisilla ja tuotannollisilla perusteilla. Syy neuvottelujen alkamiseen johtui painosmäärien, sivumäärien ja hintojen jyrkästä laskusta.

– Valitettavasti alamäki jatkuu ja kysyntä laskee. Suomessa on ylikapasiteettiä, Saari sanoo.

Lisäsyynä on Venäjän ruplan lasku ja kilpailu Ruotsin markkinoilla. Markkinointinimellä Forssa Print toimiva kirjapaino on erikoistunut painamaan aikakauslehtiä Suomen ja naapurimaiden markkinoille.

– Hintakilpailu on kovaa ja Venäjän suuntaan näkymät ovat epävarmat, Esa Saari summaa.

Forssan Kirjapaino -konsernissa oli neuvottelujen alkaessa kaiken kaikkiaan 230 työntekijää, joista noin puolet työskentelee Forssassa. Heistä 90 on kirjatyöntekijöitä ja 25 toimihenkilöitä. (HäSa)