fbpx
Kanta-Häme

Forssan koenurmikosta ideoita kotipuutarhaan

Forssa

Forssaan perustetulla viheralueella voi tutustua kierrätysmateriaaleja hyödyntäviin kasvualustoihin ja kestävään viherrakentamiseen.

Vaskipuiston alueelle on perustettu nurmialue erilaisista kierrätettyjä materiaaleja hyödyntävistä kasvualustoista. Kierrätetty materiaali on esimerkiksi kompostimultaa, jonka yhtenä raaka-aineena on jätevedenpuhdistamolla eroteltu bioliete tai kotitalouksien ja ruokateollisuuden biojäte. Koeyksiköt on merkitty yleisöä varten kylteillä.

Vaskipuiston viheralueella tutkitaan viherrakentamista LCA in Landscaping -hankkeessa. Maa- ja elintarviketalouden tutkimuskeskuksen vetämässä viheralan Life-hankkessa on mukana myös Hämeen ammattikorkeakoulu.

Kestävän viherrakentamisen kannalta tärkeää on, että kasvualustasta vapautuu ravinteita sopivaan tahtiin. Lisäksi kiinnitetään huomiota muun muassa nurmikon kasvunopeuteen ja leikkuutarpeeseen.

Vertailua tehdään neljällä erilaisella kasvualustalla, kolmella erilaisella siemenseoksella ja valmiilla siirtonurmikolla. Tutkimustuloksia voidaan hyödyntää esimerkiksi kaupunkien viheralueiden ja kotipihojen suunnittelussa ja rakentamisessa. Hanke jatkuu vuoteen 2014 saakka. (HäSa)

Menot