Kanta-Häme

Forssan seudulla kova kina elinkeinoyhtiöstä

Forssan kaupunginjohtaja Sami Sulkko kertoo taannoin juosseensa kaupunginhallituksen puheenjohtajan Mika Penttilän (kok.) kanssa mielenkiintoisen lenkin.

– Juoksimme Tammelan kunnantalolta Forssan kaupungintalolle. Sieltä matka eteni Jokioisten kunnantalolle ja lenkki päättyi Humppilan kunnantalolle. Matkaa tuli kaikkiaan 34,7 kilometriä. Ypäjälle emme tällä kertaa ehtineet.

Seutu on kompakti kokonaisuus. Viime aikojen keskustelu Forssan seudulla on kuitenkin kielinyt muusta kuin eheydestä.

Naapurikunnat ovat lähdössä Forssan seudun kehittämiskeskuksesta (FSKK). Kaupunginjohtaja Sami Sulkko hämmästelee miksi.

– Kehittämiskeskus on perustettu jo joskus 1990-luvulla. Kuulemma aina tämä keskustelu pulpahtaa pintaan aika ajoin. Yhtäkkiä taas ryhdyttiin kyselemään Forssan osake-enemmistöstä yhtiössä.

Keskinäistä kiukuttelua

Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kunnanjohtajat vaativat Forssaa luopumaan enemmistöstään. Kaupunginjohtaja Sami Sulkon mukaan sitä ei aiota tehdä.

– Esitetyn uuden osakassopimuksen mukaan yhtiön hallituksessa istuisi viisi jäsentä eli yksi jokaisesta kunnasta. Forssalla ei ole aikaisemminkaan ollut siellä enemmistöä. Esitimme kompromissina, että jokainen kunta saisi nimetä kunnanjohtajan tai kunnanhallituksen puheenjohtajan osallistumaan hallituksen kokouksiin. Heillä olisi niissä puheoikeus. Tämäkään ei kelvannut.

Humppila ei ole tässä rintamassa.

Esimerkiksi Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä on sanonut julkisuudessa, että niin kauan kun Forssa hakee erityistä kuntajakoselvitystä, ei ole aitoa yhteistyötä.

Kaupunginjohtaja Sulkkoa tämä harmittaa.

– Täällä me kiukutellaan keskenämme, kun pitäisi olla jo maailmalla etsimässä uusia ideoita ja kumppanuuksia EU:n alkavalle ohjelmakaudelle.

Aikaa muutama päivä

Forssan kaupunginhallitus päätti maanantaina, että naapurikunnilla on nyt ensi tiistaihin asti aikaa reagoida FSKK:n tilanteeseen.

– Muuten esitän, että maksetaan naapurit ulos yhtiöstä. Tosin siihen tarvitaan valtuustolta lisämääräraha, noin 120 000 euroa.

Sulkko arvioi, että vajaassa kuukaudessa pystytään rakentamaan yhtiölle uusi toimintamalli ja etsimään uusia kumppaneita.

– Tämä on ihan henkilökohtaista ajatteluani, mutta esimerkiksi Hämeenlinnan kanssa voitaisiin käydä keskusteluja. Kaupunkien kesken elinkeinoyhteistyö saattaa olla luontevampaa.

Joka tapauksessa asialla on kiire.

– Näin haasteellisessa taloudellisessa tilanteessa emme voi jäädä tuleen makaamaan. Elinkeinopolitiikkaa on kehitettävä.

Myötähäpeää

Se, että pitkään kehittämiskeskuksen hallinnossa mukana olleet arvostelevat eniten FSKK:n toimintaa ja uudistuksia, ihmetyttää Sulkkoa paljon.

– Yrittäjiltä ja tavallisilta kaupunkilaisilta on tullut hämmästeleviä kommentteja. Moni kokee myötähäpeää myös naapurissa.

Hän kuitenkin uskoo, että aikaa myöten yhteistyössä päästään eteenpäin.

– Kiristyvä taloustilanne on paras konsultti.

Esimerkiksi Tammelan suurimman yhteisöveron maksajan E.U.-Adhoc Project oy:n omistaja Jari Nikkinen on kritisoinut Forssan Lehdessä Tammelan kunnanjohtajaa ja yrittäjäjärjestöä.

Hänen mukaansa koko keskustelussa ovat puurot ja vellit menneet sekaisin. Hän epäilee, että nyt käydään sotaa tulevaa kuntaliitosselvitystä vastaan. (HäSa)

Päivän lehti

1.12.2020

Fingerpori

comic